Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНА РУЖА „НОВОСАЂАНКА“

У оквиру 81. Међународног пољопривредног сајма, у Холандском павиљону представљена је нова сорта руже. Догађају су присуствовали супруга амбасадора Краљевине Холандије Одилиа Стоквис, генерални директор компаније ''Pheno Geno Roses'' Биљана Божанић Тањга и шеф кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић, који су том приликом потписали сертификат којим се новој врсти руже даје име „Новосађанка“.

- Након велике и тешке катастрофе која је погодила нашу земљу, ми данас имамо прилику да присуствујемо лепом догађају, са хуманитарним карактером. Надам се да ће људи широм Европе и света имати прилику да купе ружу која представља наш град, а у договору са представницима холандске амбасаде и фирме ''Pheno Geno Roses'' одлучено је да сав данашњи приход, као и половина прихода који се оствари од продаје руже „Новосађанка“ буде опредељено за жртве поплава и угрожена подручја - изјавио је шеф кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић.

Супруга амбасадора Краљевине Холандије Одилиа Стоквис истакла је да јој је веома драго што присуствује овом догађају будући да је велики љубитељ ружа.

- Руже одлично успевају у Србији и сваког пролећа се радујемо када видимо како улепшавају паркове, али и приватне баште и дворишта. Мало радости је управо оно што је српском народу у овом тренутку потребно, као и пуно труда да се превазиђу последице од поплава, а ми ћемо вам у томе помоћи- нагласила је Одилиа Стоквис.

Ружа „Новосађанка“ је настала као резултат посебног истраживачког рада Универзитета „Wageningen“ и холандске компаније ''Pheno Geno Roses'', која има председништво у Новом Саду. Стварање нове сорте ружа је дуготрајан и комплексан процес, започиње са око 40 хиљада укрштања сваке године, од којих се након 6 до 8 година тестирања могу очекивати највише 4 нове сорте које задовољавају критеријуме. Ружа „Новосађанка“ је прва сорта новосадске фирме, беле је боје, средњег раста, мирисна је и може успешно да се гаји на свим јавним површинама.

Прошлог месеца, у сусрет Међународном сајму пољопривреде амабасаде Холандије и фирма ''Pheno Geno Roses'' поклониле су Граду Новом Саду 1000 садница ружа које су засађене у Футошком парку, Универзитетском кампусу, два кружна тока на Новом насељу, у улици Ђорђа Никшића Јохана и у Тозином сокаку, као и уз Жежељев мост са петровардинске стране града.

Нови Сад, 24. мај 2014. године