Čitaj mi

PREDSTAVLJENA RUŽA „NOVOSAĐANKA“

U okviru 81. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, u Holandskom paviljonu predstavljena je nova sorta ruže. Događaju su prisustvovali supruga ambasadora Kraljevine Holandije Odilia Stokvis, generalni direktor kompanije ''Pheno Geno Roses'' Biljana Božanić Tanjga i šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, koji su tom prilikom potpisali sertifikat kojim se novoj vrsti ruže daje ime „Novosađanka“.

- Nakon velike i teške katastrofe koja je pogodila našu zemlju, mi danas imamo priliku da prisustvujemo lepom događaju, sa humanitarnim karakterom. Nadam se da će ljudi širom Evrope i sveta imati priliku da kupe ružu koja predstavlja naš grad, a u dogovoru sa predstavnicima holandske ambasade i firme ''Pheno Geno Roses'' odlučeno je da sav današnji prihod, kao i polovina prihoda koji se ostvari od prodaje ruže „Novosađanka“ bude opredeljeno za žrtve poplava i ugrožena područja - izjavio je šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

Supruga ambasadora Kraljevine Holandije Odilia Stokvis istakla je da joj je veoma drago što prisustvuje ovom događaju budući da je veliki ljubitelj ruža.

- Ruže odlično uspevaju u Srbiji i svakog proleća se radujemo kada vidimo kako ulepšavaju parkove, ali i privatne bašte i dvorišta. Malo radosti je upravo ono što je srpskom narodu u ovom trenutku potrebno, kao i puno truda da se prevaziđu posledice od poplava, a mi ćemo vam u tome pomoći- naglasila je Odilia Stokvis.

Ruža „Novosađanka“ je nastala kao rezultat posebnog istraživačkog rada Univerziteta „Wageningen“ i holandske kompanije ''Pheno Geno Roses'', koja ima predsedništvo u Novom Sadu. Stvaranje nove sorte ruža je dugotrajan i kompleksan proces, započinje sa oko 40 hiljada ukrštanja svake godine, od kojih se nakon 6 do 8 godina testiranja mogu očekivati najviše 4 nove sorte koje zadovoljavaju kriterijume. Ruža „Novosađanka“ je prva sorta novosadske firme, bele je boje, srednjeg rasta, mirisna je i može uspešno da se gaji na svim javnim površinama.

Prošlog meseca, u susret Međunarodnom sajmu poljoprivrede amabasade Holandije i firma ''Pheno Geno Roses'' poklonile su Gradu Novom Sadu 1000 sadnica ruža koje su zasađene u Futoškom parku, Univerzitetskom kampusu, dva kružna toka na Novom naselju, u ulici Đorđa Nikšića Johana i u Tozinom sokaku, kao i uz Žeželjev most sa petrovardinske strane grada.

Novi Sad, 24. maj 2014. godine