Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ФОНД ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ ПЕТРОВАРАДИНСКЕ ТВРЂАВЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је презентацији пројекта ФОРТ - Фонд за обнову и развој Петроварадинске тврђаве, који је настао у сарадњи Града Новог Сада и EXIT фондације.

Основни циљеви ФОРТ-а су да, као кровна организација, оствари шири друштвени утицај на надлежне и интересне институције у земљи, региону и свету и креира амбијент и атмосферу неопходности одржавања и рестаурације Тврђаве, неговање историјског наслеђа и анимирање осталих простора Тврђаве које не користи Фестивал, као и њено даље позиционирање у једну од најатрактивнијих туристичких дестинација у окружењу.

-Пројекaт ФОРТ је од виталног значаја за наш град. Свесни смо потенцијала Петроварадинске тврђаве и жеља нам је да га максимално искористимо не угрожавајући њен сјај. Заједничком бригом свих друштвених чинилаца можемо доћи до коначног циља, а то је позиционирање Тврђаве у једну од најатрактивнијих дестинација у овом делу Европе. Град ће контролисати планирање потрошње средстава која ће бити пласирана у Фонд, и инсистирали смо да са фестивалом EXIT дефинишемо на који начин ће се део средстава од продаје улазница тог фестивала наменски издвојити за ревитализацију и обнову Петроварадинске тврђаве – рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да је данас започет процес који се више не може зауставити, а све то зарад бројних људи који ће уживати у Петроварадинској тврђави.

Директор EXIT фестивала Душан Ковачевић је рекао да је Петроварадинска тврђава паралелно израсла у благо Новог Сада и сценографију којој се диве хиљаде посетилаца тог фестивала. Он је такође додао да активности пројекта ФОРТ иду у два правца, а то су прикупљање средстава за обнову и развој Тврђаве као и њена туристичка промоција.

Уз присуство културних аташеа Немачке и Аустрије своја искуства у процесу позиционирања градова утврђења у европске, регионалне и националне дестинацијске брендове, изнели су и градоначелник немачког Града Алтена као и представници Бања Луке и домаћег Голупца.

Овој презентацији претходио је пријем градоначелника Алтене Андреаса Холштајна у Градској кући, током којег су градоначелници, којима је ово био први сусрет, разговарали о функционисању виталних градских система.

Нови Сад, 30. јун 2014. године