Čitaj mi

PREDSTAVLJEN FOND ZA OBNOVU I RAZVOJ PETROVARADINSKE TVRĐAVE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je prezentaciji projekta FORT - Fond za obnovu i razvoj Petrovaradinske tvrđave, koji je nastao u saradnji Grada Novog Sada i EXIT fondacije.

Osnovni ciljevi FORT-a su da, kao krovna organizacija, ostvari širi društveni uticaj na nadležne i interesne institucije u zemlji, regionu i svetu i kreira ambijent i atmosferu neophodnosti održavanja i restauracije Tvrđave, negovanje istorijskog nasleđa i animiranje ostalih prostora Tvrđave koje ne koristi Festival, kao i njeno dalje pozicioniranje u jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija u okruženju.

-Projekat FORT je od vitalnog značaja za naš grad. Svesni smo potencijala Petrovaradinske tvrđave i želja nam je da ga maksimalno iskoristimo ne ugrožavajući njen sjaj. Zajedničkom brigom svih društvenih činilaca možemo doći do konačnog cilja, a to je pozicioniranje Tvrđave u jednu od najatraktivnijih destinacija u ovom delu Evrope. Grad će kontrolisati planiranje potrošnje sredstava koja će biti plasirana u Fond, i insistirali smo da sa festivalom EXIT definišemo na koji način će se deo sredstava od prodaje ulaznica tog festivala namenski izdvojiti za revitalizaciju i obnovu Petrovaradinske tvrđave – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da je danas započet proces koji se više ne može zaustaviti, a sve to zarad brojnih ljudi koji će uživati u Petrovaradinskoj tvrđavi.

Direktor EXIT festivala Dušan Kovačević je rekao da je Petrovaradinska tvrđava paralelno izrasla u blago Novog Sada i scenografiju kojoj se dive hiljade posetilaca tog festivala. On je takođe dodao da aktivnosti projekta FORT idu u dva pravca, a to su prikupljanje sredstava za obnovu i razvoj Tvrđave kao i njena turistička promocija.

Uz prisustvo kulturnih atašea Nemačke i Austrije svoja iskustva u procesu pozicioniranja gradova utvrđenja u evropske, regionalne i nacionalne destinacijske brendove, izneli su i gradonačelnik nemačkog Grada Altena kao i predstavnici Banja Luke i domaćeg Golupca.

Ovoj prezentaciji prethodio je prijem gradonačelnika Altene Andreasa Holštajna u Gradskoj kući, tokom kojeg su gradonačelnici, kojima je ovo bio prvi susret, razgovarali o funkcionisanju vitalnih gradskih sistema.

Novi Sad, 30. jun 2014. godine