Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН БУДУЋИ ЦЕНТАР ЗА РАЗВОЈ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА

 

У Мастер центру на Новосадском сајму одржана је завршна конференција пројекта „Заједничко стварање услова за развој малих и средњих предузећа у прекограничном региону“ на којој је представљен будући Центар за развој малих и средњих предузећа. Тим поводом, члан Градског већа за привреду Горан Сечујски заједно са шефицом Канцеларије за локални економски развој Оливером Симовић изложио је податке везане за поменути пројекат и планове на привредном плану града, а присутнима се обратио и представник Вишенаменске микрорегионалне асоцијације Киштелека.

Циљ пројекта чија је укупна вредност 114.196 еура је остваривање синергије и сарадње у привреди прекограничног региона кроз обезбеђење бољих физичких услова и трансфера знања, а финансиран је из ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Њега реализује Град Нови Сад–Канцеларија за локални економски развој, у партнерству са Вишенаменском микрорегионалном асоцијацијом Киштелека.

Ђорђе Писаров, менаџер пројекта, на конференцији је представио будући објекат „Центар за мала и средња предузећа“ за који је у пројекту израђен Главни пројекат. Процењена вредност инвестиције је 107.099.611  динара са ПДВ-ом.

- Најважнија активност пројекта је била израда Главног пројекта Центра за мала и средња предузећа у Новом Саду - мултифункционалне хале од 5.000м2 и Стратегије развоја индустријске зоне у Киштелеку. Израдом ових докумената ће се учинити недостајући и најзначајнији корак ка изградњи инфраструктуре за потребе лакшег пословања МСП сектора, јер ће им ту бити пружени знатно бољи услови рада од услова које имају сада. – рекао је Писаров.

Члан Градског већа за привреду рекао је да ће се тиме омогућити бољи услови да српске и мађарске фирме отпочну или прошире своје пословање у обе земље.

- Све то ће уз примере добре праксе допринети бољој конкурентности МСП и јачању овог сектора - рекао је Сечујски.
Други део реализације пројекта представља одржавање радионица и округлих столова у Новом Саду и Киштелеку, на којима ће учествовати представници малих и средњих предузећа из оба града.

- Контакти са прекограничним колегама, као и размена знања и искустава допринеће квалитету рада малих и средњих предузећа. Отвориће се могућности за нове сарадње између српских и мађарских фирми, проширење пословања на ново тржиште, као и упознавање са олакшицама и подстицајима у обе земље – рекла је Оливера Симовић и додала да су до сада потписана четири  Писма о намерама између две српске и две мађарске фирме.

Нови Сад, 8. новембар 2013. године