Читај ми

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА ПОСЕТИЛИ НАЈВЕЋЕГ ПРОИЗВОЂАЧА ШАРГАРЕПЕ У СРБИЈИ

Председник Републике Србије Томислав Николић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишли су  газдинство породице Медвеђ у селу Бегеч код Новог Сада, која је највећи произвођач шаргарепе у Републици Србији.

Према речима власника током целе године ово газдинство произведе од 5 до 7 хиљада тона шаргарепе, има своје хладњаче и најсавременију механизацију за производњу.

- Наше тржиште је у Србији, али редовно извозимо за Босну и Херцеговину, Македонију и Црну Гору, али понекад свој производ пласирамо и у Русији. Тамо су изузетно задовољни квалитетом само што трошкови транспорта утичу на цену, па нисмо увек конкурентни – истакао је власник имања и додао да је најважније што нема потребе за увозом шаргарепе захваљујући произвођачима из Бегеча али и других делова наше земље.

-На овај начин желео сам да подстакнем оне који одлучују у Србији и оне који у Србији раде, и да скренем пажњу на то да је Војводина створена да рађа. Све је теже посматрати како ничу паркинзи, претоварне станице и како нестаје плодна земља. Пољопривреда је наша шанса, а овакву земљу, воду и ваздух, и овакве људе ретко која држава има – истакао је председник Николић и додао да од следеђег буџета пољопривреда мора бити приоритет.
Градоначелник Милош Вучевић изразио је велико задовољство због посете председника Републике Србије Новом Саду, али и због чињенице да Нови Сад може да се похвали тако успешним пољоприврдницима.

- Господин Јанко Медвеђ и његова породица представљају пример да вредан и напоран рад уз бројна одрицања даје врхунске резултате. Данашња посета Председника доказује да се не води салонска и кабинетска политика него се води политика конкретне подршке на терену – нагласио је градоначелник Вучевић напоменувши да то представља својеврстан подстицај пољопривреди у Србији.

Субота, 23. јун 2013. године