Čitaj mi

PREDSEDNIK SRBIJE I GRADONAČELNIK NOVOG SADA POSETILI NAJVEĆEG PROIZVOĐAČA ŠARGAREPE U SRBIJI

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišli su  gazdinstvo porodice Medveđ u selu Begeč kod Novog Sada, koja je najveći proizvođač šargarepe u Republici Srbiji.

Prema rečima vlasnika tokom cele godine ovo gazdinstvo proizvede od 5 do 7 hiljada tona šargarepe, ima svoje hladnjače i najsavremeniju mehanizaciju za proizvodnju.

- Naše tržište je u Srbiji, ali redovno izvozimo za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru, ali ponekad svoj proizvod plasiramo i u Rusiji. Tamo su izuzetno zadovoljni kvalitetom samo što troškovi transporta utiču na cenu, pa nismo uvek konkurentni – istakao je vlasnik imanja i dodao da je najvažnije što nema potrebe za uvozom šargarepe zahvaljujući proizvođačima iz Begeča ali i drugih delova naše zemlje.

-Na ovaj način želeo sam da podstaknem one koji odlučuju u Srbiji i one koji u Srbiji rade, i da skrenem pažnju na to da je Vojvodina stvorena da rađa. Sve je teže posmatrati kako niču parkinzi, pretovarne stanice i kako nestaje plodna zemlja. Poljoprivreda je naša šansa, a ovakvu zemlju, vodu i vazduh, i ovakve ljude retko koja država ima – istakao je predsednik Nikolić i dodao da od sledeđeg budžeta poljoprivreda mora biti prioritet.

Gradonačelnik Miloš Vučević izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posete predsednika Republike Srbije Novom Sadu, ali i zbog činjenice da Novi Sad može da se pohvali tako uspešnim poljoprivrdnicima.
- Gospodin Janko Medveđ i njegova porodica predstavljaju primer da vredan i naporan rad uz brojna odricanja daje vrhunske rezultate.

Današnja poseta Predsednika dokazuje da se ne vodi salonska i kabinetska politika nego se vodi politika konkretne podrške na terenu – naglasio je gradonačelnik Vučević napomenuvši da to predstavlja svojevrstan podsticaj poljoprivredi u Srbiji.

Subota, 23. jun 2013. godine