Читај ми

ПРЕДАВАЊЕ О УПОТРEБИ РОДНО ОСЕТЉИВОГ ЈЕЗИКА

У организацији чланице Градског већа за управу и прописе Милене Поповић Субић у понедељак 14. децембра 2009. године у Плавој сали Скупштине града одржано је предавање о употреби родно осетљивог језика у јавној и службеној комуникацији, а предавачи су били професорица Новосадског универзитета Свенка Савић и заменица Покрајинског омбудсмана за људска права Даница Тодоров.

-Што се нашег језика тиче потребна је целовита промена стандардног српског језика тако да он одрази друштвену стварност и присуство многобројних жена у различитим професијама и на различитим местима моћи у друштвеној лествици (премијерке , амбасадорке, министарке, гувернерке) и предлог је да се професије и титуле за жене доследно пишу и изговарају у женском роду свуда, где је то могуће- истакла је том приликом Свенка Савић.

На предавању је наглашено да је родно осетљив језик термин којим се показује тежња да језик помогне у остваривању људских права, односно да представља само део укупне проблематике која се назива политички коректан говор, усаглашен са захтевима Декларације о људским правима.

Нови Сад, 14. децембар 2009. године