Читај ми

ПРЕДАВАЊЕ О ПРЕДНОСТИМА ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ ОДРЖАНО НА САЈМУ

Члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски учествоваo je на предавању под називом „Органска производња - основ здравог живота и друштвено одговорног пословања“, које jе организoванo под покровитељством Градске управе за привреду у оквиру наступа те управе на 81. Међународном сајму пољопривреде.

- Овим предавањем желимо да представимо наш Акциони план развоја органске производње, а истовремено ово је и први вид сарадње између Града Новог Сада и компаније ''Универекспорт'', са којом смо потписали протокол о заједничким активностима на промоцији органске производње. Ове године у оквиру Акционог плана предвидели смо субвенције, како за нове пољопривредне произвођаче, тако и за наставак програма из претходних година. Да би се људи у већој мери окренули органској производњи, највећи проблем представља страх произвођача од недостатка тржишта, али и од комплексности процеса конверзије који траје три године. Све наше активности, у сарадњи са Зеленом мрежом Војводине, компанијом ''Универекспорт'', усмерене су на то да едукујемо потрошаче, али и да отклонимо предрасуде код произвођача и укажемо на све предности овог вида производње – нагласио је мр Горан Сечујски.

Према његовим речима, чим се нови произвођачи појаве на листи Министарства пољопривреде да су ушли у процес конверзије, већ имају позиве са различитих тржишта, пре свега београдског. Он је истакао да Нови Сад има све претпоставке за органску произвдњу, почевши од уситњености и квалитета земљишта до подземних вода, тако да постоје повољни природни услови с једне стране, али и подршка Града с друге.

Оливера Радовановић из Зелене мреже Војводине говорила је о органској пољопривреди у Војводини, предавање проф. др Бранислава Влаховића са Пољопривредног факултета у Новом Саду носило је назив ''Преференције потрошача према органској храни у Србији''. Манифестацији се прикључио и Зоран Стојанов из компаније ''Универекспорт'' представљајући тему ''Органска храна и савремена трговина'', а о искуствима из праксе говорио је власник пољопривредног газдинства из Кисача Владимир Возар.

Нови Сад, 23. мај 2014. године