Читај ми

ПРЕД НОВОСАДСКИМ ОДБОРНИЦИМА ПРЕДЛОГ О РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА

Данас су пред одборницима Скупштине Града Новог Сада 102 тачке дневног реда 27. седнице о којима ће се расправљати, одлучивати и гласати, а тим поводом, обратио се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је истакао тачке које се односе на завршни рачун за 2021. годину и на предлог Одлуке о ребалансу буџета, односно Одлуке о изменама и допунама одлуке о буџету за 2022. годину.

- У вези са завршним рачуном, коначни буџет је био рекордне 34 милијарде и 474 милиона  динара, а приходи и примања су остварени у износу од 34 милијарде и 8 милиона динара, или процентуално гледано 98,6% у односу на планирано. У поређењу са 2020. годином, остварена су већа примања за око три милијарде и 570 милиона динара, што су добри показатељи. Ако се осврнемо на 2012. годину, када сам пре једне деценије први пут изабран за градоначелника, ови приходи су већи за 12 милијарди и 724 милиона динара или за 60% што је такође показатељ напретка Новог Сада. Што се тиче расхода и издатака, односно онога што смо трошили на текућу и капиталну потрошњу, Град Нови Сад, његови директни и индиректни корисници буџета, потрошили су 30 милијарди и 231 милион динара, тј. 87% буџета, што је за 14% више у односу на 2020. годину. Остварени суфицит или неутрошена средства из 2021. године износе три милијарде и 751 милион динара. Од тога је две милијарде и 70 милиона динара већ распоређено кроз Одлуку о буџету за ову годину, а сада се кроз Одлуку о ребалансу распоређују додатна средства у износу од једне милијарде и 681 милион динара – рекао је градоначелник Вучевић и додао - Са далеко већим буџетом, износ неутрошених средстава је мањи, што значи да је расла расходовна страна и да смо боље управљали буџетом. Више нема суфицита од пет или шест милијарди динара какав смо имали са мањим буџетима, јер сада са много већим буџетом, имамо смањен тај суфицит.

Градоначелник је нагласио да ће пред одборницима данас бити на гласању и тачка о ребалансу буџета за 2022. годину и да ће се одлучивати о распоређивању неутрошених средстава.

- Ми излазимо пред одборнике са предлогом буџета од 38 милијарди и 450 милиона динара. Полако се приближавамо некада незамисливом податку, да је буџет града близу 40 милијарди динара. Када сам први пут преузео дужност градоначелника, тај буџет је био око 20 милијарди динара. Дупло већи буџет је победа свих Новосађана и Новог Сада, а иако је пред нама изазован период, надам се да ћемо имати добре резултате и у будућности. У ребалансу смо повећали износ за донације и трансфере, што се односи на заједничке пројекте са вишим нивоима власти, са којима ћемо реализовати капиталне пројекте значајне за Нови Сад. Ми смо капиталну потрошњу предвидели у износу од 36,1% или 13 милијарди и 732 милиона динара, што значи да се трећина буџета усмерава на њу, док текућа потрошња износи 62,9% - истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Нови Сад, 27. јун 2022. године