Читај ми

ПРАЗНИК БУЊЕВАЧКЕ НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Дан Велике народне скупштине, један од четири национална празника Буњеваца обележен је данас у организацији Националног савета буњевачке националне мањине. Тим поводом, у Културном центру Новог Сада одржана је трибина под називом „Значај 25. новембра 1918. у историји Буњеваца“ у оквиру које је приказан документарни филм о попу Блашку Рајићу, једном од најзначајнијих учесника Велике народне скупштине.

-Као учесници Велике народне скупштине Бачке, Баната и Барање, одржане 25. новембра 1918. године, буњевачки делегати утрли  су пут најважнијим вредностима које следимо сви ми који живимо на територији данашње Војводине. На нама је да те вредности сачувамо. Честитам нашим пријатељима Буњевцима национални празник, уз напомену да ће увек имати подршку Града Новог Сада и захвалност што су се као равноправан партнер укључивали у обележавање овако битног датума - изјавио је Александар Петровић.

Дан Велике народне скупштине је празник којим се обележава дан када је пре 97 година у Новом Саду одржана Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена, на којој је донета одлука о присаједињењу Бачке, Баната и Барање, Краљевини Србији. На Великој народној скупштини било је 84 делегата Буњеваца, који су имали велику улогу у доношењу ове историјске одлуке.

Нови Сад, 27. новембар 2015. године