Čitaj mi

PRAZNIK BUNjEVAČKE NACIONALNE ZAJEDNICE

Dan Velike narodne skupštine, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca obeležen je danas u organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Tim povodom, u Kulturnom centru Novog Sada održana je tribina pod nazivom „Značaj 25. novembra 1918. u istoriji Bunjevaca“ u okviru koje je prikazan dokumentarni film o popu Blašku Rajiću, jednom od najznačajnijih učesnika Velike narodne skupštine.

-Kao učesnici Velike narodne skupštine Bačke, Banata i Baranje, održane 25. novembra 1918. godine, bunjevački delegati utrli  su put najvažnijim vrednostima koje sledimo svi mi koji živimo na teritoriji današnje Vojvodine. Na nama je da te vrednosti sačuvamo. Čestitam našim prijateljima Bunjevcima nacionalni praznik, uz napomenu da će uvek imati podršku Grada Novog Sada i zahvalnost što su se kao ravnopravan partner uključivali u obeležavanje ovako bitnog datuma - izjavio je Aleksandar Petrović.

Dan Velike narodne skupštine je praznik kojim se obeležava dan kada je pre 97 godina u Novom Sadu održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje, Kraljevini Srbiji. Na Velikoj narodnoj skupštini bilo je 84 delegata Bunjevaca, koji su imali veliku ulogu u donošenju ove istorijske odluke.

Novi Sad, 27. novembar 2015. godine