Читај ми

ПОТПИСАН УГОВОР О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКТА „ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ГРЕЈАЊЕ ВОДЕ СУНЧЕВОМ ЕНЕРГИЈОМ“

У присуству градоначелника Новог Сада Игора Павличића, директорка Фонда за заштиту животне средине мр Жељка Јуракић и директор Јавног предузећа Спортски и пословни центар „Војводина“ Борис Барјактаровић потписали су Уговор о суфинансирању пројекта „Постројење за грејање воде сунчевом енергијом“ у Градској кући.

- Потписивање овог уговора је важно за град, али је још важније за Спенс, коме ће реализацијом овог уговора бити омогућено да смањи трошкове електричне енергије и трошкове загревања. Надам се да је ово први корак у решавању проблема и да ћемо реализацијом наредних фаза, прибављањем више соларних панела и проналаском алтернативних извора енергије помоћи Спенсу да функционише као самоодрживо предузеће - изјавио је градоначелник Новог Сада Игор Павличић и додао да очекује да у наредном периоду оваквих инвестиција буде још више.

Мр Жељка Јуракић из Фонда за заштиту животне средине нагласила је да је озбиљна припрема довела до потписивања овог уговора и да је Фонд за заштиту животне средине определио око 35 милиона динара само за опрему, а да остатак средстава, потребних за реализацију радова обезбеђује Јавно предузеће Спортски и пословни центар „Војводина“.

Директор Борис Барјактаревић објаснио је да ће се реализацијом пројекта енергетске ефикасности смањити зависност у обезбеђивању енергента којим се Спенс снабдева од ЈКП „Топлана“, као и да је планирано да се део енергије користи и за загревање затвореног, као и отвореног базена чиме би се сезона купања на отвореном базену могла продужити, а и остварити значајне уштеде.

Првом фазом је обухваћено постављање 100 колектора високе ефикасности, реконструкција машинских инсталација, изградња цевовода и резервоара за воду. Обезбеђивањем алтернативних извора енергије, као и смањењем емисије угљен-диоксида постиже се и ефекат заштите животне средине.

Нови Сад, 21. октобар 2011. године