Čitaj mi

POTPISAN UGOVOR O SUFINANSIRANJU PROJEKTA „POSTROJENJE ZA GREJANJE VODE SUNČEVOM ENERGIJOM“

U prisustvu gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića, direktorka Fonda za zaštitu životne sredine mr Željka Jurakić i direktor Javnog preduzeća Sportski i poslovni centar „Vojvodina“ Boris Barjaktarović potpisali su Ugovor o sufinansiranju projekta „Postrojenje za grejanje vode sunčevom energijom“ u Gradskoj kući. 

- Potpisivanje ovog ugovora je važno za grad, ali je još važnije za Spens, kome će realizacijom ovog ugovora biti omogućeno da smanji troškove električne energije i troškove zagrevanja. Nadam se da je ovo prvi korak u rešavanju problema i da ćemo realizacijom narednih faza, pribavljanjem više solarnih panela i pronalaskom alternativnih izvora energije pomoći Spensu da funkcioniše kao samoodrživo preduzeće - izjavio je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i dodao da očekuje da u narednom periodu ovakvih investicija bude još više. 

Mr Željka Jurakić iz Fonda za zaštitu životne sredine naglasila je da je ozbiljna priprema dovela do potpisivanja ovog ugovora i da je Fond za zaštitu životne sredine opredelio oko 35 miliona dinara samo za opremu, a da ostatak sredstava, potrebnih za realizaciju radova obezbeđuje Javno preduzeće Sportski i poslovni centar „Vojvodina“.

Direktor Boris Barjaktarević objasnio je da će se realizacijom projekta energetske efikasnosti smanjiti zavisnost u obezbeđivanju energenta kojim se Spens snabdeva od JKP „Toplana“, kao i da je planirano da se deo energije koristi i za zagrevanje zatvorenog, kao i otvorenog bazena čime bi se sezona kupanja na otvorenom bazenu mogla produžiti, a i ostvariti značajne uštede.

Prvom fazom je obuhvaćeno postavljanje 100 kolektora visoke efikasnosti, rekonstrukcija mašinskih instalacija, izgradnja cevovoda i rezervoara za vodu. Obezbeđivanjem alternativnih izvora energije, kao i smanjenjem emisije ugljen-dioksida postiže se i efekat zaštite životne sredine. 

Novi Sad, 21. oktobar 2011. godine