Читај ми

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ МУЗИЧКО-БАЛЕТСКЕ ШКОЛЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је потписивању Уговора о изградњи нове зграде Музичко-балетске школе у Новом Саду. Уговор су потписали директорка Музичке школе „Исидор Бајић“ Радмила Ракин-Мартиновић и директор грађевинске фирме „М ентеријер градња“ Марко Ивић. Изградња објекта Музичко-балетске школе са концертном двораном, планирана је на Лиману III, у блоку који формирају улице Булевар цара Лазара, Улица Народног фронта, Балзакова и Шекспирова, са главним приступом објекту из Булевара цара Лазара. Планирани капацитет музичке школе је 1.500 ученика и 200 наставника, а балетске, 600 ученика у обе смене и 60 наставника.

- Поносан сам што ће ово бити најсавременија музичка и балетска школа у Југоисточној Европи. Ђаци и запослени имаће изванредне услове за рад. Податак да сваке године 200 деце не може да се упише у музичку школу јер нема довољно простора, говори о неопходности нове зграде. Донели смо одлуку и изнашли средства да започнемо изградњу овог велелепног здања како музичка и балетска школа не би више биле подстанари, а то свакако заслужују јер раде са најталентованијима међу нама. Град Нови Сад жели да буде Европска престоница културе, и овај пројекат је у том смислу од изузетног значаја. Одавно наш град заслужује концертну дворану и убеђен сам да ћемо је за три године добити што ће омогућити изванредне услове за стварање и представљање стваралаштва – изјавио је градоначелник Милош Вучевић.
Површина школе је око 15 хиљада квадрата, а изградњом, опремањем и повезивањем бунара за потребе топлотних пумпи, значајно ће бити смањени режијски трошкови грејања и хлађења зграде. Вредност Уговора који је данас потписан, а која је планирана у буџету града, износи око 330 милиона динара. Укупна вредност инвестиције износи 1,8 милијарди динара, од чега ће Град издвојити половину новца.

- Десет година чекамо овај моменат, а тек 2014. године, доласком нових представника градске управе кренули смо да предузимамо неопходне кораке. Захваљујем се градоначелнику Милошу Вучевићу и ресорном члану Градског већа Владимиру Јелићу што су увидели значај инвестиције која прожима и образовање и културу. Изградњом овог комплекса Град ће добити нову структурну и функционалну димензију на европској мапи културе. Исидор Бајић је 1909. године, уочи оснивања музичке школе, рекао да тог дана Нови Сад постаје велика варош, а од данашњег дана, слободна сам да кажем, Нови Сад почиње да сија светлима музичке метрополе. Дубоко сам уверена да ће Нови Сад постати Ервопска престоница културе и да ћемо ту титулу заједно прославити у новој концертној дворани – истакла је директорка Музичке школе „Исидор Бајић“ Радмила Ракин-Мартиновић.

Концертна дворана имаће више од 400 седишта за публику и представља прву концертну дворану Града Новог Сада. Планирана је по најсавременијим принципима акустике, где површина, запремина, облик, геометрија и материјали обезбеђују врхунски квалитет звука.

Уочи потписивања Уговора, у Свечаној сали Градске куће одржан је кратак музички програм у оквиру којег су наступили ученици и професори Музичке школе „Исидор Бајић“.

Међу њима је била ученица првог разреда основне музичке школе Лана Зорјан, у класи професора Зима Чабе, која је до сада учествовала на четири међународна такмичења и на сваком освојила прву награду. Представио се и „Трио Екосеза“ односно флаутискиње Зорана Момић и Ивана Славнић уз клавирску сарадњу Драгане Станимиров, који је такође освајао бројне прве награде на репрезентативним такмичењима у земљи, а оне су ученице трећег разреда средње музичке школе у класи професорке Ксеније Мијатовић. А на самом крају наступили су професори клавира Слободанка Стевић и Александар Глигић, као дуо „Ингмар“. Десет година они остварују међународну фестивалску, такмичарску и концертну каријеру, негујући пре свега савремено стваралоштво домаћих и страних композитора.

Нови Сад, 19. април 2016. године