Čitaj mi

POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI MUZIČKO-BALETSKE ŠKOLE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je potpisivanju Ugovora o izgradnji nove zgrade Muzičko-baletske škole u Novom Sadu. Ugovor su potpisali direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmila Rakin-Martinović i direktor građevinske firme „M enterijer gradnja“ Marko Ivić. Izgradnja objekta Muzičko-baletske škole sa koncertnom dvoranom, planirana je na Limanu III, u bloku koji formiraju ulice Bulevar cara Lazara, Ulica Narodnog fronta, Balzakova i Šekspirova, sa glavnim pristupom objektu iz Bulevara cara Lazara. Planirani kapacitet muzičke škole je 1.500 učenika i 200 nastavnika, a baletske, 600 učenika u obe smene i 60 nastavnika.

- Ponosan sam što će ovo biti najsavremenija muzička i baletska škola u Jugoistočnoj Evropi. Đaci i zaposleni imaće izvanredne uslove za rad. Podatak da svake godine 200 dece ne može da se upiše u muzičku školu jer nema dovoljno prostora, govori o neophodnosti nove zgrade. Doneli smo odluku i iznašli sredstva da započnemo izgradnju ovog velelepnog zdanja kako muzička i baletska škola ne bi više bile podstanari, a to svakako zaslužuju jer rade sa najtalentovanijima među nama. Grad Novi Sad želi da bude Evropska prestonica kulture, i ovaj projekat je u tom smislu od izuzetnog značaja. Odavno naš grad zaslužuje koncertnu dvoranu i ubeđen sam da ćemo je za tri godine dobiti što će omogućiti izvanredne uslove za stvaranje i predstavljanje stvaralaštva – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.
Površina škole je oko 15 hiljada kvadrata, a izgradnjom, opremanjem i povezivanjem bunara za potrebe toplotnih pumpi, značajno će biti smanjeni režijski troškovi grejanja i hlađenja zgrade. Vrednost Ugovora koji je danas potpisan, a koja je planirana u budžetu grada, iznosi oko 330 miliona dinara. Ukupna vrednost investicije iznosi 1,8 milijardi dinara, od čega će Grad izdvojiti polovinu novca.
- Deset godina čekamo ovaj momenat, a tek 2014. godine, dolaskom novih predstavnika gradske uprave krenuli smo da preduzimamo neophodne korake. Zahvaljujem se gradonačelniku Milošu Vučeviću i resornom članu Gradskog veća Vladimiru Jeliću što su uvideli značaj investicije koja prožima i obrazovanje i kulturu. Izgradnjom ovog kompleksa Grad će dobiti novu strukturnu i funkcionalnu dimenziju na evropskoj mapi kulture. Isidor Bajić je 1909. godine, uoči osnivanja muzičke škole, rekao da tog dana Novi Sad postaje velika varoš, a od današnjeg dana, slobodna sam da kažem, Novi Sad počinje da sija svetlima muzičke metropole. Duboko sam uverena da će Novi Sad postati Ervopska prestonica kulture i da ćemo tu titulu zajedno proslaviti u novoj koncertnoj dvorani – istakla je direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmila Rakin-Martinović.

Koncertna dvorana imaće više od 400 sedišta za publiku i predstavlja prvu koncertnu dvoranu Grada Novog Sada. Planirana je po najsavremenijim principima akustike, gde površina, zapremina, oblik, geometrija i materijali obezbeđuju vrhunski kvalitet zvuka.

Uoči potpisivanja Ugovora, u Svečanoj sali Gradske kuće održan je kratak muzički program u okviru kojeg su nastupili učenici i profesori Muzičke škole „Isidor Bajić“.

Među njima je bila učenica prvog razreda osnovne muzičke škole Lana Zorjan, u klasi profesora Zima Čabe, koja je do sada učestvovala na četiri međunarodna takmičenja i na svakom osvojila prvu nagradu. Predstavio se i „Trio Ekoseza“ odnosno flautiskinje Zorana Momić i Ivana Slavnić uz klavirsku saradnju Dragane Stanimirov, koji je takođe osvajao brojne prve nagrade na reprezentativnim takmičenjima u zemlji, a one su učenice trećeg razreda srednje muzičke škole u klasi profesorke Ksenije Mijatović. A na samom kraju nastupili su profesori klavira Slobodanka Stević i Aleksandar Gligić, kao duo „Ingmar“. Deset godina oni ostvaruju međunarodnu festivalsku, takmičarsku i koncertnu karijeru, negujući pre svega savremeno stvaraloštvo domaćih i stranih kompozitora.

Novi Sad, 19. april 2016. godine