Читај ми

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ПРИЈАТЕЉСКОЈ САРАДЊИ ИЗМЕЂУ КРФА И НОВОГ САДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначелник Општине Крф Константинос Николоузос потписали су Споразум о пријатељској сарадњи између Крфа и Новог Сада.  Општина Крф и Град Нови Сад, на бази историјских пријатељских веза два народа и поводом обележавања 300. годишњице опсаде Крфа од стране Османлија, као и историјске „побратимске“ Петроварадинске битке код Новог Сада 1716. године, а на основу већ  потписаног Писма о намерама за успостављање сарадње, потписивањем Споразума исказали су сагласност да већ добре односе подигну на виши ниво.

- Нови Сад сада и формално има још једног пријатеља, а то је Крф. Наш град шири пријатељску мрежу са свима онима који имају вољу и жељу за искреним односом и сарадњу са нама. Ова Повеља носи у себи и много симболике. Иницијатива је кренула са Крфа, имајући у виду да смо обележавали у исто време 300 година Петроварадинске битке и 300 година опсаде Крфа од стране Османлија, вероватно две битке које су у том периоду определиле даљу судбину Европе и даљи правац културно-цивилизацијског и економског развоја. Управо су те две тачке биле иницијална каписла да кренемо у овом правцу. При томе, не можемо искључити један снажан емотивни однос свих нас из Србије према острву Крф и све оно што су житељи Крфа за време Првог светског рата пружили нашим војницима и нашем народу. Захваљујући њиховом гостопримству, Србија је била у стању да издржи вероватно најтеже муке у 20. веку и да се након тога врати у сјајном јуришу и ослободи све јужнословенске народе на просторима бивше Југославије. Сигуран сам да смо добили правог пријатеља из Грчке, да ће ова сарадња бити квалитетна, а трудићемо се наравно да она има конкретну реализацију- рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Градоначелник Општине Крф Константинос Николоузос истакао је да му је велико задовољство што се налази у Новом Саду поводом важног догађаја за град, односно на прослави 270. рођендана града.

- Процедура везана за Споразум који смо данас потписали, започела је 2016. године, а сада се некако логички заокружује то пријатељство између наше две општине овом посетом и потписивањем. Крф и Нови Сад нису само градови у две пријатељске земље, већ их спајају слични догађаји и окоснице у историји. Надам се да ће међусобну сарадњу, наше две општине, искористити максимално за сопствени развој. У мојој првој посети Новом Саду сам топло дочекан и већ сам схватио да је ово диван град који пружа многе могућности и који доживљава огроман развој. Ми се овде осећамо као код своје браће, уживамо у дивном друштву и надам се да ћемо успети у будућности да узвратимо гостопримство топло и са љубављу – рекао је градоначелник Општине Крф Константинос Николоузос.

Два града ће успостављати и развијати партнерске односе у сфери заједничких културних елемената који повезују два пријатељска народа. Стране потписнице су се обавезале да ће учинити све да реализују разне културне, уметничке и спортске манифестације, затим, размене делегација за питања од заједничког интереса, а као средине којима је једна од битнијих привредних грана туризам, оне ће развијати активности и у тој области.

Нови Сад, 2. фебруар 2018. године