Čitaj mi

POTPISAN SPORAZUM O PRIJATELjSKOJ SARADNјI IZMEĐU KRFA I NOVOG SADA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzos potpisali su Sporazum o prijatelјskoj saradnji između Krfa i Novog Sada.  Opština Krf i Grad Novi Sad, na bazi istorijskih prijatelјskih veza dva naroda i povodom obeležavanja 300. godišnjice opsade Krfa od strane Osmanlija, kao i istorijske „pobratimske“ Petrovaradinske bitke kod Novog Sada 1716. godine, a na osnovu već  potpisanog Pisma o namerama za uspostavlјanje saradnje, potpisivanjem Sporazuma iskazali su saglasnost da već dobre odnose podignu na viši nivo.

- Novi Sad sada i formalno ima još jednog prijatelјa, a to je Krf. Naš grad širi prijatelјsku mrežu sa svima onima koji imaju volјu i želјu za iskrenim odnosom i saradnju sa nama. Ova Povelјa nosi u sebi i mnogo simbolike. Inicijativa je krenula sa Krfa, imajući u vidu da smo obeležavali u isto vreme 300 godina Petrovaradinske bitke i 300 godina opsade Krfa od strane Osmanlija, verovatno dve bitke koje su u tom periodu opredelile dalјu sudbinu Evrope i dalјi pravac kulturno-civilizacijskog i ekonomskog razvoja. Upravo su te dve tačke bile inicijalna kapisla da krenemo u ovom pravcu. Pri tome, ne možemo isklјučiti jedan snažan emotivni odnos svih nas iz Srbije prema ostrvu Krf i sve ono što su žitelјi Krfa za vreme Prvog svetskog rata pružili našim vojnicima i našem narodu. Zahvalјujući njihovom gostoprimstvu, Srbija je bila u stanju da izdrži verovatno najteže muke u 20. veku i da se nakon toga vrati u sjajnom jurišu i oslobodi sve južnoslovenske narode na prostorima bivše Jugoslavije. Siguran sam da smo dobili pravog prijatelјa iz Grčke, da će ova saradnja biti kvalitetna, a trudićemo se naravno da ona ima konkretnu realizaciju- rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzos istakao je da mu je veliko zadovolјstvo što se nalazi u Novom Sadu povodom važnog događaja za grad, odnosno na proslavi 270. rođendana grada.

- Procedura vezana za Sporazum koji smo danas potpisali, započela je 2016. godine, a sada se nekako logički zaokružuje to prijatelјstvo između naše dve opštine ovom posetom i potpisivanjem. Krf i Novi Sad nisu samo gradovi u dve prijatelјske zemlјe, već ih spajaju slični događaji i okosnice u istoriji. Nadam se da će međusobnu saradnju, naše dve opštine, iskoristiti maksimalno za sopstveni razvoj. U mojoj prvoj poseti Novom Sadu sam toplo dočekan i već sam shvatio da je ovo divan grad koji pruža mnoge mogućnosti i koji doživlјava ogroman razvoj. Mi se ovde osećamo kao kod svoje braće, uživamo u divnom društvu i nadam se da ćemo uspeti u budućnosti da uzvratimo gostoprimstvo toplo i sa lјubavlјu – rekao je gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzos.

Dva grada će uspostavlјati i razvijati partnerske odnose u sferi zajedničkih kulturnih elemenata koji povezuju dva prijatelјska naroda. Strane potpisnice su se obavezale da će učiniti sve da realizuju razne kulturne, umetničke i sportske manifestacije, zatim, razmene delegacija za pitanja od zajedničkog interesa, a kao sredine kojima je jedna od bitnijih privrednih grana turizam, one će razvijati aktivnosti i u toj oblasti.

Novi Sad, 2. februar 2018. godine