Читај ми

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О ИЗГРАДЊИ АУТОПУТА НОВИ САД-РУМА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић потписао је данас у Београду заједно са министром регионалног развоја и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Игором Мировићем Протокол о припреми пројекта изградње саобраћајнице од Руме до Новог Сада. Потписници Протокола су били и председник Владе Војводине Бојан Пајтић, председник општине Ириг Владимир Петровић, председник општине Рума Драган Панић, директор „Коридора Србије“ Дмитар Ђуровић и директор „Путева Србије“ Зоран Дробњак. Циљ тог документа јесте детаљно и јасно дефинисање заједничких активности и послова од значаја за благовремену и темељну припрему пројекта изградње поменуте саобраћајнице. Дужина аутопута Нови Сад-Рума с тунелом кроз Фрушку гору биће 27 километара.

- Потписивањем Протокола наставља се сарадња представника републичке, покрајинске и градске администрације на реализацији овог важног пројекта. Само заједнички рад може довести до доброг резултата, а надам се да ће реализација изградње брзе саобраћајнице државног пута првог реда Нови Сад-Рума имати одговорајућу динамику и да ће сви послови у наредном периоду бити настављени по плану - рекао је градоначелник Вучевић.

Министар Игор Мировић је рекао да ће овим Протоколом бити дефинисани услови под којима ће се завршити пројектна документација за изградњу овог значајног коридора.

- План министарства и Владе Војводине је да у наредној години заједно финансирамо израду пројектне документације и да се у јануару припреми пројектни задатак, а након тога дефинише јавна набавка за најповољнијег понуђача, који би изводио радове на комплетној пројектној документацији – рекао је Мировић.

Изградњом аутопута Нови Сад-Рума биће решен проблем пролазака теретних возила преко Фрушке горе и кроз Ириг, а новоизграђени аутопут и тунел имаће и еколошки ефекат пошто ће Национални парк "Фрушка гора" бити заштићен од издувних гасова. Радови на изградњи аутопута од Новог Сада до Руме с тунелом кроз Фрушку гору би требало да се окончају до краја 2017. године, а тендер за израду пројектне документације биће расписан у јануару.

Нови Сад, 30. децембар 2013. године