Čitaj mi

POTPISAN PROTOKOL O IZGRADNJI AUTOPUTA NOVI SAD-RUMA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je danas u Beogradu zajedno sa ministrom regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Igorom Mirovićem Protokol o pripremi projekta izgradnje saobraćajnice od Rume do Novog Sada. Potpisnici Protokola su bili i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik opštine Irig Vladimir Petrović, predsednik opštine Ruma Dragan Panić, direktor „Koridora Srbije“ Dmitar Đurović i direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak. Cilj tog dokumenta jeste detaljno i jasno definisanje zajedničkih aktivnosti i poslova od značaja za blagovremenu i temeljnu pripremu projekta izgradnje pomenute saobraćajnice. Dužina autoputa Novi Sad-Ruma s tunelom kroz Frušku goru biće 27 kilometara.

- Potpisivanjem Protokola nastavlja se saradnja predstavnika republičke, pokrajinske i gradske administracije na realizaciji ovog važnog projekta. Samo zajednički rad može dovesti do dobrog rezultata, a nadam se da će realizacija izgradnje brze saobraćajnice državnog puta prvog reda Novi Sad-Ruma imati odgovorajuću dinamiku i da će svi poslovi u narednom periodu biti nastavljeni po planu - rekao je gradonačelnik Vučević.

Ministar Igor Mirović je rekao da će ovim Protokolom biti definisani uslovi pod kojima će se završiti projektna dokumentacija za izgradnju ovog značajnog koridora.

- Plan ministarstva i Vlade Vojvodine je da u narednoj godini zajedno finansiramo izradu projektne dokumentacije i da se u januaru pripremi projektni zadatak, a nakon toga definiše javna nabavka za najpovoljnijeg ponuđača, koji bi izvodio radove na kompletnoj projektnoj dokumentaciji – rekao je Mirović.

Izgradnjom autoputa Novi Sad-Ruma biće rešen problem prolazaka teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig, a novoizgrađeni autoput i tunel imaće i ekološki efekat pošto će Nacionalni park "Fruška gora" biti zaštićen od izduvnih gasova. Radovi na izgradnji autoputa od Novog Sada do Rume s tunelom kroz Frušku goru bi trebalo da se okončaju do kraja 2017. godine, a tender za izradu projektne dokumentacije biće raspisan u januaru.

Novi Sad, 30. decembar 2013. godine