Читај ми

ПОСЕТА МОНИТОРИНГ КОМИТЕТА ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ САВЕТА ЕВРОПЕ НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић одржао је у Градској кући састанак са члановима делегације Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе, коју чине Давит Харутјунијан из Јерменије из Групе европских демократа, Индрек Сап из Естоније из Социјалистичке групе и секретар Мониторинг комитета ПС СЕ Силви Афхолдер.У званичној посети Републици Србији, у периоду од 24. до 28. новембра 2013. године, делегација Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе борави у Београду и Новом Саду, а посета Новом Саду уприличена је у присуству заменика шефа Мисије СЕ у Београду Надие Ћук.

Теме састанка биле су спровођење Резолуције 1858 (2012) о поштовању и спровођењу обавеза Србије и то у вези са пуном имплементацијом реформе правосудног система у смислу независности и ефикасности, усвајања и спровођења ефикасне анти-корупционе политике, као и усвајања амандмана на Кривични закон. У разговору је размотрена актуелна ситуација у медијима, а потом су саговорници анализирали спровођење права мањина на територији града, као и нека скорашња догађања на политичкој сцени у Војводини и Новом Саду.

У фокусу су биле и теме везане за демократски развој, процес децентрализације и њен развој - како политички, тако и законски, а поставило се питање да ли се и у којој мери децентрализација спушта и на локалну самоуправу.

Парламентарна скупштина Савета Европе представља парламентарну димензију најстарије паневропске организације. Прво заседање Скупштине одржано је 10. августа 1949. године, а од тада она је била иницијатор најважнијих активности и основна покретачка снага Савета Европе. Основана је ради промоције демократских вредности и заштите људских права и окупља парламентарце из 47 држава чланица и пет држава које имају статус посматрача. Наша земља је пуноправни члан од 2003. године.

Нови Сад, 27. новембар 2013. године