Читај ми

ПОСЕТА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ОГРАНКУ САНУ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је Српску академију наука и уметности - Огранак у Новом Саду и том приликом разговарао са председником тог огранка академиком Стеваном Пилиповићем и његовим сарадницима о активностима САНУ у наредном периоду.

- Нови Сад као кандидат за Европску престоницу културе 2021. и  као „Српска Атина“ свакако негује добре односе са свим институцијама и установама културе у граду, а једна од њих од великог значаја за Нови Сад јесте управо новосадски огранак Српске академије науке и уметности. Захваљујем се председнику Пилиповићу и члановима Извршног одбора на позиву да са својим сарадницима посетим ову зграду, задужбину великог владике Платона Атанацковића која има изузетан културно-историјски значај за наш град. Надам се да ће САНУ својим активностима допринети Новом Саду у кандидатури за Европску престоницу културе, а ми смо спремни да разговарамо о свим темама које су важне за ову институцију, како бисмо учинили сарадњу што квалитетнијом – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Председник САНУ – Огранка у Новом Саду академик Стеван Пилиповић рекао је том приликом да је САНУ кровна научна и уметничка институција у Србији, а да новосадски огранак представља важан део те институције који се брине о науци и уметности на територији Војводине.

- Велико нам је задовољство што нас је данас посетио градоначелник Новог Сада који је изразио спремност да се са обе стране уложе напори који ће донети обострану корист, како за Град, тако и за САНУ, а циљ је промоција науке и уметности, као и разних активности које Град на том пољу спроводи – рекао је академик Стеван Пилиповић.

Огранак Српске академије наука и уметности у Новом Саду основан је сједињавањем Војвођанске академије наука и уметности, основане 1979. године и Српске академије наука и уметности после доношења Закона о Српској академији наука и уметности од 29. јула 1992. године. Огранак је смештен у згради Платонеум која представља значајну културну баштину, задужбину владике Платона Атанацковића, у којој је раније била смештена Прва српска читаоница у Новом Саду, Матица српска и друге образовне и културне установе Војводине. Данас је Огранак носилац бројних научних пројеката који се остварују у оквиру САНУ или самостално. Његова активност се одвија, такође, кроз рад научне и културне трибине и галерије, кроз сарадњу са научним и образовним установама Новог Сада и Војводине и међународну сарадњу, посебно са академијама наука у регионалном окружењу.

Нови Сад, 3. септембар 2015. године