Читај ми

ПОСЕТА ДЕЧЈОЈ КУЋИ МОНТЕСОРИ

Чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци проф. др Сања Стојановић посетила је Монтесори дечју кућу чији је циљ укључивање ромске и друге деце без адекватног родитељског старања у процес социјализације и предшколског старања.

-Град Нови Сад је од самог почетка рада Монтесори дечје куће препознао њен велики значај за рану социјализацију деце и укључивање у процес предшколског образовања. Наиме, већина деце има и језичке баријере, па је ово одлична припрема за полазак у школу. Овде се води рачуна и другим стварима значајним за њихово здраво одрастање као што је обавезна вакцинација и слично - рекла је том приликом Сања Стојановић.

Градска управа за социјалну и дечију заштиту је за реализацију Пројекта Монтесори дечја кућа, обезбедила по конкурсима, 1,7 милиона динара, а по конкурсу Националне службе за запошљавање-јавни радови око 3 милиона динара. Регија Емилија Ромања из Италије такође је подржала иницијативу да се у оквиру Програма "Подршка политици за децу и младе у Србији", уврсти и Каритасов пројекат дечије куће "Монтесори", за чију реализацију је обезбеђено 29.000 еура.

Вртић свакодневно похађа 25 деце Ромске националности из породица са тежим социјалним статусом и деце која се нису успела уписати у ПУ „ Радосно детињство“, а са њима раде васпитачице и психолог.

Нови Сад, 28. новембар 2011. године