Читај ми

ПОЉОПРИВРЕДНA ШКОЛA У ФУТОГУ ДОБИЛА НАЈМОДЕРНИЈИ ПЛАСТЕНИК

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вуком Радојевићем обишао Пољопривредну школу у Футогу где је направљен савремени пластеник, набављен у оквиру реализације пројекта AGRINNO. Тај пројекат (Agriculture innovation towards growth and employment in crossborder region) реализује се у оквиру ИПА прекограничне сарадње Србија – Мађарска и суфинансира се из фондова Европске уније. Идеја је била да се створе експериментални пластеници у Институту за ратарство и повртарство, као и на земљишту које користе средње пољопривредне школе у Футогу, Руми и Вршцу. На тај начин су формирани и пољопривредни инкубатори, са циљем да мотивишу и едукују превасходно младe пољопривреднe произвођачe у руралним срединама.

- Град је свакако партнер у свим овим процесима и гледамо да проширимо нашу лепезу подршке пољопривредним произвођачима у Новом Саду. Ми смо, пре свега кроз нашу ресорну управу, фокусирани на пољопривредне произвођаче органске хране, али су сви нови предлози и сугестије добро дошли. Веома смо задовољни успешно реализованим пројектом AGRINNO и посебно тиме што је на конкретном примеру показано колико је важна и плодотворна сарадња просвете и привреде. Овај пластеник је одлична новина, не само за школу, већ за целу заједницу и верујем да ће Пољопривредна школа у Футогу имати одговор на све изазове које носе времена која су пред нама. Ђаци ове школе која је истовремено и једна мала фабрика, имају додира са свим оним технологијама, знањем и модерном науком, са којима сутра треба да владају, док буду радили оно за шта се школују. Морамо анимирати младе људе да уписују пољопривредне школе и факултете, да им приближимо ту струку као интересантну и исплативу, а на нама је да константно подижемо квалитет и јачамо капацитете, не само школе, већ и њихових знања и вештина како би сутра спремно владали овим процесима - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Пројекат је започет у априлу 2018. и његова реализација је планирана до 30. новембра текуће године. Његова укупна вредност износи око 325 000 евра, док је вредност дела који се односи на Секретаријат, који је водећи партнер на пројекту, 141 545 евра. Почетком новембра окончан је јавни позив грађанима да се прикључе пољопривредним инкубаторима, а до сада се преко 250 лица пријавило и изразило жељу за узимањем учешћа у раду инкубатора.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић је нагласио да је пластеник у Футогу резултат заједничког рада на реализацији прекограничног ИПА пројекта у сарадњи са партнерима из Мађарске, односно Жупаније Чонгра, Институтом за ратарство и повртарство Нови Сад и Фондом за европске послове Нови Сад.

- Посебно је задовољство што смо данас у Футогу где је инсталиран један од четири пластеника обухваћених пројектом AGRINNO. Циљ је да се млади средњошколци едукују у најсавременијим пластеничким условима, да унапреде своја теоретска сазнања, а ово је такође један допринос унапређењу дуалног начина образовања. Додатно, омогућили смо свим младим пољопривредницима из сеоских средина да користе ове пластенике, јер смо формирали пољопривредне инкубаторе у три пољопривредне школе који стоје на располагању свим заинтересованим пољопривредним произвођачима – рекао је Вук Радојевић. 

Сва четири пластеника су величине 34 метра квадратна, опремљени су најсавременијим регулаторним и инструментима за мерење влажности ваздуха, земљишта, температуре спољне и унутрашње. Пластеницима се управља помоћу апликације, путем интернета са велике удаљености, а вредност једног износи 14 000 евра.

Нови Сад, 19. новембар 2019. године