Čitaj mi

POLjOPRIVREDNA ŠKOLA U FUTOGU DOBILA NAJMODERNIJI PLASTENIK

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa pokrajinskim sekretarom za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vukom Radojevićem obišao Polјoprivrednu školu u Futogu gde je napravlјen savremeni plastenik, nabavlјen u okviru realizacije projekta AGRINNO. Taj projekat (Agriculture innovation towards growth and employment in crossborder region) realizuje se u okviru IPA prekogranične saradnje Srbija – Mađarska i sufinansira se iz fondova Evropske unije. Ideja je bila da se stvore eksperimentalni plastenici u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, kao i na zemlјištu koje koriste srednje polјoprivredne škole u Futogu, Rumi i Vršcu. Na taj način su formirani i polјoprivredni inkubatori, sa cilјem da motivišu i edukuju prevashodno mlade polјoprivredne proizvođače u ruralnim sredinama.

- Grad je svakako partner u svim ovim procesima i gledamo da proširimo našu lepezu podrške polјoprivrednim proizvođačima u Novom Sadu. Mi smo, pre svega kroz našu resornu upravu, fokusirani na polјoprivredne proizvođače organske hrane, ali su svi novi predlozi i sugestije dobro došli. Veoma smo zadovolјni uspešno realizovanim projektom AGRINNO i posebno time što je na konkretnom primeru pokazano koliko je važna i plodotvorna saradnja prosvete i privrede. Ovaj plastenik je odlična novina, ne samo za školu, već za celu zajednicu i verujem da će Polјoprivredna škola u Futogu imati odgovor na sve izazove koje nose vremena koja su pred nama. Đaci ove škole koja je istovremeno i jedna mala fabrika, imaju dodira sa svim onim tehnologijama, znanjem i modernom naukom, sa kojima sutra treba da vladaju, dok budu radili ono za šta se školuju. Moramo animirati mlade lјude da upisuju polјoprivredne škole i fakultete, da im približimo tu struku kao interesantnu i isplativu, a na nama je da konstantno podižemo kvalitet i jačamo kapacitete, ne samo škole, već i njihovih znanja i veština kako bi sutra spremno vladali ovim procesima - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Projekat je započet u aprilu 2018. i njegova realizacija je planirana do 30. novembra tekuće godine. Nјegova ukupna vrednost iznosi oko 325 000 evra, dok je vrednost dela koji se odnosi na Sekretarijat, koji je vodeći partner na projektu, 141 545 evra. Početkom novembra okončan je javni poziv građanima da se priklјuče polјoprivrednim inkubatorima, a do sada se preko 250 lica prijavilo i izrazilo želјu za uzimanjem učešća u radu inkubatora.

Pokrajinski sekretar za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je naglasio da je plastenik u Futogu rezultat zajedničkog rada na realizaciji prekograničnog IPA projekta u saradnji sa partnerima iz Mađarske, odnosno Županije Čongra, Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i Fondom za evropske poslove Novi Sad.

- Posebno je zadovolјstvo što smo danas u Futogu gde je instaliran jedan od četiri plastenika obuhvaćenih projektom AGRINNO. Cilј je da se mladi srednjoškolci edukuju u najsavremenijim plasteničkim uslovima, da unaprede svoja teoretska saznanja, a ovo je takođe jedan doprinos unapređenju dualnog načina obrazovanja. Dodatno, omogućili smo svim mladim polјoprivrednicima iz seoskih sredina da koriste ove plastenike, jer smo formirali polјoprivredne inkubatore u tri polјoprivredne škole koji stoje na raspolaganju svim zainteresovanim polјoprivrednim proizvođačima – rekao je Vuk Radojević. 

Sva četiri plastenika su veličine 34 metra kvadratna, opremlјeni su najsavremenijim regulatornim i instrumentima za merenje vlažnosti vazduha, zemlјišta, temperature spolјne i unutrašnje. Plastenicima se upravlјa pomoću aplikacije, putem interneta sa velike udalјenosti, a vrednost jednog iznosi 14 000 evra.

Novi Sad, 19. novembar 2019. godine