Читај ми

ПОДРШКА АКТИВИЗМУ У БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

У организацији Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине, Скупштине Града Новог Сада и Савета за родну равноправност Скупштине Града Новог Сада уприличено је потписивање петиције за проглашење 18. маја Даном сећања на убијене жене жртве насиља. Петицију су потписали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, чланови Градског већа и одборници Скупштине Града Новог Сада.

- Циљ је да 18. мај не буде само дан сећања на жене које су биле жртве насиља, него да то буде и опомена на активизам у борби против те појаве. Насиље се не сме толерисати, не можемо бити пасивни посматрачи, већ свако мора учинити шта може како се такве ствари не би догађале. Тај проблем тиче се сваког од нас и само ако смо солидарни можемо се изборити са том пошасти. Држава је направила озбиљне искораке у борби против насиља над женама, превентивно делујући, новим законским решењима и увођењем нових института. Међутим, напомињем да то није само питање државе већ целокупне заједнице. Сви заједно, без обзира на полититчку опредељеност, морамо бити окупљени око циља да се спречи и заустави насиље над женама – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима Мие Костић из Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине потписивање петиције су иницирали Аутономни женски центар и Мрежа-жене против насиља. За Дан сећања на убијене жене жртве насиља предложен је 18. мај јер је 2015. године, за само три дана, од 16. до 18. маја, убијено седам жена.

- Нажалост статистика је ''црна'', али морамо постати свесни као друштво да насиље над женама није проблем појединца, и да се на насиље мора реаговати тако што ћемо га пријављивати. Од великог значаја је што су градоначелник и представници Градског већа и Скупштине Града подржали ову акцију, јер је то порука да се насиље не толерише и да су институције Града Новог Сада спремне да пруже подршку жртвама насиља и да се боре против те појаве – закључила је Миа Костић.

Нови Сад, 30. новембар 2016. године