Čitaj mi

PODRŠKA AKTIVIZMU U BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

U organizaciji Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine, Skupštine Grada Novog Sada i Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada upriličeno je potpisivanje peticije za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Peticiju su potpisali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, članovi Gradskog veća i odbornici Skupštine Grada Novog Sada.

- Cilj je da 18. maj ne bude samo dan sećanja na žene koje su bile žrtve nasilja, nego da to bude i opomena na aktivizam u borbi protiv te pojave. Nasilje se ne sme tolerisati, ne možemo biti pasivni posmatrači, već svako mora učiniti šta može kako se takve stvari ne bi događale. Taj problem tiče se svakog od nas i samo ako smo solidarni možemo se izboriti sa tom pošasti. Država je napravila ozbiljne iskorake u borbi protiv nasilja nad ženama, preventivno delujući, novim zakonskim rešenjima i uvođenjem novih instituta. Međutim, napominjem da to nije samo pitanje države već celokupne zajednice. Svi zajedno, bez obzira na polititčku opredeljenost, moramo biti okupljeni oko cilja da se spreči i zaustavi nasilje nad ženama – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima Mie Kostić iz Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine potpisivanje peticije su inicirali Autonomni ženski centar i Mreža-žene protiv nasilja. Za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja predložen je 18. maj jer je 2015. godine, za samo tri dana, od 16. do 18. maja, ubijeno sedam žena.

- Nažalost statistika je ''crna'', ali moramo postati svesni kao društvo da nasilje nad ženama nije problem pojedinca, i da se na nasilje mora reagovati tako što ćemo ga prijavljivati. Od velikog značaja je što su gradonačelnik i predstavnici Gradskog veća i Skupštine Grada podržali ovu akciju, jer je to poruka da se nasilje ne toleriše i da su institucije Grada Novog Sada spremne da pruže podršku žrtvama nasilja i da se bore protiv te pojave – zaključila je Mia Kostić.

Novi Sad, 30. novembar 2016. godine