Читај ми

ПОДЕЉЕНИ БЕСПЛАТНИ БАДЊАЦИ ГРАЂАНИМА

Бесплатни бадњаци подељени су грађанима на Тргу републике у Новом Саду, у оквиру акције коју и ове године организују Град Нови Сад и јавно предузеће Национални парк Фрушка гора. Бадњаци су раније припремљени у оквиру редовног газдовања храстовим шумама, тако да се на тај начин сузбија бесправна сеча младих храстових изданака, која наноси велику штету шумама Националног парка.

- Град традиционално подржава ову акцију Националног парка Фрушка гора, јер с једне стране на леп начин дајемо допринос прослави великог хришћанског празника, Божића, а с друге скрећемо пажњу грађанима да не секу храстове гране насумично и тако наносе штету шумама и природној околини. Овом приликом честитам Божић грађанима који празнују по јулијанском календару, и желим свима добро здравље, срећу и да празнике проведу у слози, миру, добром расположењу, са својим породицама. Треба да негујемо наше обичаје, али на начин да не начинимо штету и не угрозимо ни себе ни друге. Нека порука Божића и највише људске вредности обележе нову 2019. годину, и нека буде плодоносна и успешна свим Носађанима - нагласио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

ЈП Национални парк Фрушка гора ће за предстојеће божићне празнике грађанима организовано поделити 20 000 припремљених бадњака како би традиција и обичаји били испоштовани уз истовремено очување екосистема и природних вредности најстаријег националног парка у Србији и јединог НП у Војводини.

Према речима директора ЈП Нациоанлни парк Фрушка гора Радослава Kрунића у Новом Саду биће подељено 10 000 бадњака док ће 10 000 бити распоређено по општинама Сремски Kарловци, Беочин, Ириг, Сремска Митровица, Шид, Инђија и Рума. Уз поделу бесплатних бадњака за грађане организована је и подела фрушкогорског чаја, а чуварска служба НП, заједно са полицијом, у три смене ће контролисати недозвољено сечење храстових стабала.

Стручна лица из НП бадњаке су припремила сечом храста искључиво на оним површинама на којима је по плану предвиђено уклањање храстових стабала, испод далековода или са других узгојних захвата, како не би биле угрожене природне вредности Фрушке горе.

Нови Сад, 6. јануар 2019. године