Čitaj mi

PODELJENI BESPLATNI BADNJACI GRAĐANIMA

Besplatni badnjaci podelјeni su građanima na Trgu republike u Novom Sadu, u okviru akcije koju i ove godine organizuju Grad Novi Sad i javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora. Badnjaci su ranije pripremlјeni u okviru redovnog gazdovanja hrastovim šumama, tako da se na taj način suzbija bespravna seča mladih hrastovih izdanaka, koja nanosi veliku štetu šumama Nacionalnog parka.

- Grad tradicionalno podržava ovu akciju Nacionalnog parka Fruška gora, jer s jedne strane na lep način dajemo doprinos proslavi velikog hrišćanskog praznika, Božića, a s druge skrećemo pažnju građanima da ne seku hrastove grane nasumično i tako nanose štetu šumama i prirodnoj okolini. Ovom prilikom čestitam Božić građanima koji praznuju po julijanskom kalendaru, i želim svima dobro zdravlјe, sreću i da praznike provedu u slozi, miru, dobrom raspoloženju, sa svojim porodicama. Treba da negujemo naše običaje, ali na način da ne načinimo štetu i ne ugrozimo ni sebe ni druge. Neka poruka Božića i najviše lјudske vrednosti obeleže novu 2019. godinu, i neka bude plodonosna i uspešna svim Nosađanima - naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

JP Nacionalni park Fruška gora će za predstojeće božićne praznike građanima organizovano podeliti 20 000 pripremlјenih badnjaka kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog NP u Vojvodini.

Prema rečima direktora JP Nacioanlni park Fruška gora Radoslava Krunića u Novom Sadu biće podelјeno 10 000 badnjaka dok će 10 000 biti raspoređeno po opštinama Sremski Karlovci, Beočin, Irig, Sremska Mitrovica, Šid, Inđija i Ruma. Uz podelu besplatnih badnjaka za građane organizovana je i podela fruškogorskog čaja, a čuvarska služba NP, zajedno sa policijom, u tri smene će kontrolisati nedozvolјeno sečenje hrastovih stabala.

Stručna lica iz NP badnjake su pripremila sečom hrasta isklјučivo na onim površinama na kojima je po planu predviđeno uklanjanje hrastovih stabala, ispod dalekovoda ili sa drugih uzgojnih zahvata, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Fruške gore.

Novi Sad, 6. januar 2019. godine