Читај ми

ПОДЕЉЕНИ НОВОГОДИШЊИ ПАКЕТИ ЗА КОРИСНИКЕ СВРАТИШТА ЗА ДЕЦУ УЛИЦЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно са протагонистима емисије „Државни посао“, прослављеним кик-боксером Ненадом Пагонисом и представницима друштвено -одговорне компаније „Универекспорт“, посетио је Свратиште за децу улице и том приликом корисницима уручио поклоне поводом новогодишњих и божићних празника.

- Драго ми је што смо одвојили своје време од свакодневних обавеза и посветили га деци којима је пажња и те како потребна. Апсолутно сам свестан да није довољан један дан у години за пажњу, али сам искористио данас прилику да разговарам са директорицом Свратишта која ме је упознала са кључним проблемима са којима се сусрећу. Очигледно је да они којима је то у опису посла, који воде социјалну политику, нису то добро детектовали или се нису довољно ангажовали, а можда је то и због недостатка политичког капацитета. Ја ћу се лично својим ауторитетом, као градоначелник, заложити за то да сви елементи система, можда најважнијег у нашем друштву, функционишу како треба, и надам се да ћемо ући у конкретно решавање проблема Свратишта у Новом Саду. Немам намеру да седим са стране и гледам како ентузијазам и рад људи који су овде запослени пропада, а да то нико не препознаје и не укључује се у решавање проблема. Значај Свратишта је несумњив, и камо среће да ми у Новом Саду немамо потребу за оваквим местом, али ако већ имамо такву социјалну проблематику онда је далеко боље да имамо овакву једну установу и да не окрећемо главу од ње. Град сигурно неће дозволити да Свратиште престане са радом, само је питање како Град може да финансира одређене установе којима није оснивач, али сматрам да уколико има воље онда може да се нађе и законски дозвољен начин да се проблем реши – рекао је  градоначелник и додао да су у буџету Града за 2014. годину предвиђена средства за изградњу Прихватилишта за малолетне особе које имају проблем са понашањем како би их дислоцирали од њихових вршњака који су жртве насиља, као и то да многе ствари нису решаване годинама и да сада сви заједно морамо да почнемо да их решавамо.

Наш прослављени кик–боксер Ненад Пагонис рекао је да је потребно чешће организовати сличне акције, јер се о деци највише мора водити рачуна.

- Сада сам упознао неколико клинаца који тренирају бокс и договорили смо се да дођу код мене у клуб да тренирају, јер сматрам да је то исправан пут како бисмо им помогли у њиховом одрастању и пут ка правим системима вредности – рекао је Пагонис, док је Дејан Ћирјаковић један од протагониста емисије „Државни посао“ позвао све оне који су у могућности да дођу у Свратиште и помогну овој деци како би им учинили живот бар мало срећнијим.

Нови Сад, 26. децембар 2013. године