Čitaj mi

PODELJENI NOVOGODIŠNJI PAKETI ZA KORISNIKE SVRATIŠTA ZA DECU ULICE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa protagonistima emisije „Državni posao“, proslavljenim kik-bokserom Nenadom Pagonisom i predstavnicima društveno -odgovorne kompanije „Univereksport“, posetio je Svratište za decu ulice i tom prilikom korisnicima uručio poklone povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

- Drago mi je što smo odvojili svoje vreme od svakodnevnih obaveza i posvetili ga deci kojima je pažnja i te kako potrebna. Apsolutno sam svestan da nije dovoljan jedan dan u godini za pažnju, ali sam iskoristio danas priliku da razgovaram sa direktoricom Svratišta koja me je upoznala sa ključnim problemima sa kojima se susreću. Očigledno je da oni kojima je to u opisu posla, koji vode socijalnu politiku, nisu to dobro detektovali ili se nisu dovoljno angažovali, a možda je to i zbog nedostatka političkog kapaciteta. Ja ću se lično svojim autoritetom, kao gradonačelnik, založiti za to da svi elementi sistema, možda najvažnijeg u našem društvu, funkcionišu kako treba, i nadam se da ćemo ući u konkretno rešavanje problema Svratišta u Novom Sadu. Nemam nameru da sedim sa strane i gledam kako entuzijazam i rad ljudi koji su ovde zaposleni propada, a da to niko ne prepoznaje i ne uključuje se u rešavanje problema. Značaj Svratišta je nesumnjiv, i kamo sreće da mi u Novom Sadu nemamo potrebu za ovakvim mestom, ali ako već imamo takvu socijalnu problematiku onda je daleko bolje da imamo ovakvu jednu ustanovu i da ne okrećemo glavu od nje. Grad sigurno neće dozvoliti da Svratište prestane sa radom, samo je pitanje kako Grad može da finansira određene ustanove kojima nije osnivač, ali smatram da ukoliko ima volje onda može da se nađe i zakonski dozvoljen način da se problem reši – rekao je gradonačelnik i dodao da su u budžetu Grada za 2014. godinu predviđena sredstva za izgradnju Prihvatilišta za maloletne osobe koje imaju problem sa ponašanjem kako bi ih dislocirali od njihovih vršnjaka koji su žrtve nasilja, kao i to da mnoge stvari nisu rešavane godinama i da sada svi zajedno moramo da počnemo da ih rešavamo.

Naš proslavljeni kik–bokser Nenad Pagonis rekao je da je potrebno češće organizovati slične akcije, jer se o deci najviše mora voditi računa.

- Sada sam upoznao nekoliko klinaca koji treniraju boks i dogovorili smo se da dođu kod mene u klub da treniraju, jer smatram da je to ispravan put kako bismo im pomogli u njihovom odrastanju i put ka pravim sistemima vrednosti – rekao je Pagonis, dok je Dejan Ćirjaković jedan od protagonista emisije „Državni posao“ pozvao sve one koji su u mogućnosti da dođu u Svratište i pomognu ovoj deci kako bi im učinili život bar malo srećnijim.

Novi Sad, 26. decembar 2013. godine