Читај ми

ПОЧЕО ПЕТИ САЈАМ ПЧЕЛАРСТВА НА ТРГУ СЛОБОДЕ

Члан Градског већа за привреду мр. Горан Сечујски отворио је пети новосадски Сајам пчелартва "Дани меда 2015" на Тргу слободе. Сајам се одржава од 17. до 19. априла, а окупља пчеларе који излажу пчелиње производе, пчеларску опрему, козметику и препарате на бази меда и пчелињих производа, домаћа вина, лековито вино и чајеве, кондиторске производе, као и рукотворине из домаће радиности.

- Пету годину за редом на овом Сајму пчеларства „Дани меда“ окупљамо се у нашем граду у част пчеларства и меда, производа који називамо храном, али и леком. Захваљујући овом сајму и Друштву пчелара ''Јован Живановић'' из Новог Сада, наш град је, заједно са Фрушког гором, један од најзначајнијих центара пчеларства у Републици Србији, а оно што нас посебно издваја од других региона у Србији је да имамо мед са ознаком географског порекла – Фрушкогорски липов мед. Пчеларство је очигледно делатност која све више добија на значају, па је и све више младих који се одлучују за пчеларство - истакао је мр. Горан Сечујски.

Према његовим речима Србија је по извозу природног меда у 2013. години била 27. на светској листи извозника меда, међутим због лоших временских услова, прошла година је била знатно лошија од претходних, што се одразило и на количину и на вредност извоза из Србије.

Током Сајма меда биће уприличен и богат културно - уметнички програм као и едукативни садржаји. Покровитељ манифестације је град Нови Сад, а организатор новосадско друштво пчелара "Јован Живановић", уз суорганизацију Градске управе за привреду.

Нови Сад, 17. април 2015. године