Читај ми

ПОЧЕО ПЕТИ РЕГИОНАЛНИ САЈАМ ОМЛАДИНСКОГ ТУРИЗМА „OPENS YOUTH FAIR“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаном отварању петог Регионалног сајма омладинског туризма „OPENS Youth Fair 2016“. Тај сајам на једном месту окупља сва најатрактивнија места у региону, најразличитије фестивале и манифестације. Поред упознавања са туристичком понудом за младе на територији Балкана, сви који дођу на сајам моћи ће да се информишу о томе како могу постати учесници занимљивих пројеката који промовишу најатрактивније дестинације.

- По пети пут нас све окупља Сајам омладинског туризма, а то је прича којој сваке године расте квалитет кроз све бољу садржину и шири контекст. Желим да поздравим учеснике сајма, који је ове године оборио рекорд у броју излагача, и да поздравим многобројне госте из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Мађарске и других земаља са којима ширимо круг пријатељства. Овај целокупни пројекат може да се посматра и у контексту управо завршене конференције у Паризу где су лидери Западног Балкана потписали споразум о оснивању Канцеларије за сарадњу младих. Ми се одлично надовезујемо на ту причу и можемо чак бити лидери у реализацији те идеје, јер смо је претходних година интензивно промовисали, како кроз Youth Fair, тако кроз пружање шансе младима да воде Град Нови Сад ка титули за Омладинску престоницу Европе. Такође, наш град је усмерен на кандидатуру за Европску престоницу културе, а у склопу та два озбиљна пројекта које махом воде млади, као и уважени културни посленици, стварамо и посебан кутак за омладину Youth Creative Polis у Kинеској четврти – рекао је градначелник Милош Вучевић и изразио задовољство порастом броја страних и домаћих туриста од чак 30% у односу на прошлу годину.

Присутнима су се на свечаности, поред градоначелника, обратили и оснивач „EXIT“ фестивала Душан Ковачевић, директор Туристичке организације Града Новог Сада Бранислав Кнежевић и менаџер OPENS-а Вукашин Гроздановић, а званично, „OPENS Youth Fair 2016“ је отворила Снежана Клашња, помоћник министра омладине и спорта Републике Србије за сектор омладине.

Фестивал ће бити одржан на Тргу слободе и у Католичкој порти 5. и 6. јула, непосредно пред „EXIT“, а као и сваке године, посетиоци ће бесплатно моћи да уживају у разноврсним садржајима сајма од 18.00 до 22.00 часова оба дана фестивала.

Циљ сајма је да се кроз заједничку регионалну промоцију Балкан позиционира као једна од најатрактивнијих дестинација за младе на свету. Омладински туризам представља велики потенцијал  за све државе региона Западног Балкана. Нови Сад управо уочи „EXIT“ фестивала сваке године посети велики број младих из преко 60 земаља света, и ово је за све излагаче одлична прилика да промовишу своју понуду.

„OPENS Youth Fair“ ће и ове године окупити велики број учесника који доприносе важности ове манифестације, па ће се на сајму наћи атрактивне омладинске дестинације Балкана, фестивали, клубови, плесне групе, спортске организације, неоткривене атракције региона, туристичке организације и туристичке агенције које се баве промоцијом туризма као и невладине организације које се баве регионалним повезивањем младих на подручју Западног Балкана.

Регионални сајам омладинског туризма је и ове године у знаку кандидатуре Новог Сада за Омладинску престоницу Европе, а тим поводом другог дана сајма биће одржана конференција “Novi Sad Opening Doors”, посвећена иницијативи да Нови Сад освоји ову престижну титулу.

Нови Сад, 5. јул 2016. године