Čitaj mi

POČEO PETI REGIONALNI SAJAM OMLADINSKOG TURIZMA „OPENS YOUTH FAIR“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom otvaranju petog Regionalnog sajma omladinskog turizma „OPENS Youth Fair 2016“. Taj sajam na jednom mestu okuplјa sva najatraktivnija mesta u regionu, najrazličitije festivale i manifestacije. Pored upoznavanja sa turističkom ponudom za mlade na teritoriji Balkana, svi koji dođu na sajam moći će da se informišu o tome kako mogu postati učesnici zanimlјivih projekata koji promovišu najatraktivnije destinacije.

- Po peti put nas sve okuplјa Sajam omladinskog turizma, a to je priča kojoj svake godine raste kvalitet kroz sve bolјu sadržinu i širi kontekst. Želim da pozdravim učesnike sajma, koji je ove godine oborio rekord u broju izlagača, i da pozdravim mnogobrojne goste iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Mađarske i drugih zemalјa sa kojima širimo krug prijatelјstva. Ovaj celokupni projekat može da se posmatra i u kontekstu upravo završene konferencije u Parizu gde su lideri Zapadnog Balkana potpisali sporazum o osnivanju Kancelarije za saradnju mladih. Mi se odlično nadovezujemo na tu priču i možemo čak biti lideri u realizaciji te ideje, jer smo je prethodnih godina intenzivno promovisali, kako kroz Youth Fair, tako kroz pružanje šanse mladima da vode Grad Novi Sad ka tituli za Omladinsku prestonicu Evrope. Takođe, naš grad je usmeren na kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture, a u sklopu ta dva ozbilјna projekta koje mahom vode mladi, kao i uvaženi kulturni poslenici, stvaramo i poseban kutak za omladinu Youth Creative Polis u Kineskoj četvrti – rekao je gradnačelnik Miloš Vučević i izrazio zadovolјstvo porastom broja stranih i domaćih turista od čak 30% u odnosu na prošlu godinu.

Prisutnima su se na svečanosti, pored gradonačelnika, obratili i osnivač „EXIT“ festivala Dušan Kovačević, direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada Branislav Knežević i menadžer OPENS-a Vukašin Grozdanović, a zvanično, „OPENS Youth Fair 2016“ je otvorila Snežana Klašnja, pomoćnik ministra omladine i sporta Republike Srbije za sektor omladine.

Festival će biti održan na Trgu slobode i u Katoličkoj porti 5. i 6. jula, neposredno pred „EXIT“, a kao i svake godine, posetioci će besplatno moći da uživaju u raznovrsnim sadržajima sajma od 18.00 do 22.00 časova oba dana festivala.

Cilј sajma je da se kroz zajedničku regionalnu promociju Balkan pozicionira kao jedna od najatraktivnijih destinacija za mlade na svetu. Omladinski turizam predstavlјa veliki potencijal  za sve države regiona Zapadnog Balkana. Novi Sad upravo uoči „EXIT“ festivala svake godine poseti veliki broj mladih iz preko 60 zemalјa sveta, i ovo je za sve izlagače odlična prilika da promovišu svoju ponudu.

„OPENS Youth Fair“ će i ove godine okupiti veliki broj učesnika koji doprinose važnosti ove manifestacije, pa će se na sajmu naći atraktivne omladinske destinacije Balkana, festivali, klubovi, plesne grupe, sportske organizacije, neotkrivene atrakcije regiona, turističke organizacije i turističke agencije koje se bave promocijom turizma kao i nevladine organizacije koje se bave regionalnim povezivanjem mladih na području Zapadnog Balkana.

Regionalni sajam omladinskog turizma je i ove godine u znaku kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope, a tim povodom drugog dana sajma biće održana konferencija “Novi Sad Opening Doors”, posvećena inicijativi da Novi Sad osvoji ovu prestižnu titulu.

Novi Sad, 5. jul 2016. godine