Читај ми

ПОЧЕО ПЕТИ КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ

Пети Калеидоскоп културе почео је данас и до 4. септембра ће обухватити више од 100 уметничких програма, на 27 локација у новосадском Дистрикту. Публика ће пратити програме отварања на извођачким и музичким сценама, на две филмске бине, као и у обновљеним просторима у Дистрикту, попут Фабрике, Радионице, Бироа, Складишта, Гвожђаре и Ланчаре, где је очекују 22 изложбе, 12 филмских пројекција, као и 22 концерта, различити перформанси, трибине и панели, који окупљају 400 уметника и уметница из 40 земаља. Отварање манифестације је обележила једна од највећих интерактивних инсталација у Европи „Аутокорект” уметничког колектива „Каракатаг” која се простире дуж 300 квадратних метара на фасади Фабрике. Својим медијским садржајима и кретањем, систем роботизованих машина и уређаја ствара специфични плес на фасади, трансформишући зграду Фабрике у сцену. Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању и том приликом изразио је велико задовољство што је Калеидоскоп културе оцењен као изузетан и иновативан програм у Европи и што се успешно остварују зацртани циљеви културне политике Новог Сада.

- Можемо само бити поносни на овако квалитетне садржаје, остварену међународну сарадњу, представе, перформансе и панеле који се одржавају у просторима у чију смо адаптацију уложили много. Они сада заиста живе своју сврху, и драго ми је што је велико интересовање за објекте у Дистрикту, и ево и огранак Француског института у Србији, од данас овде добија место свог деловања. Промењена је слика Новог Сада на боље. Постало је веома очигледно да нам је култура приоритет. Велике су инвестиције Града, Државе и Европске уније, и сада наш град омогућава одличне услове за уметност, ставралаштво, креативне индустрије, а све је базирано на принципима умрежавања, синергије, партиципативности и иновативности. Слика нашег града развијаће се даље, а посебно на пољу културе, и драго ми је што остављамо легат будућим генерацијама, а пре свега један отворен приступ градске администрације према свима који делују у култури, без обзира на то да ли је реч о институционалној, или ванинституционалној сцени – нагласио је Далибор Рожић.

У извођачкој уметности, првог дана Калеидоскопа културе, добитница Гремија, Dobet Gnahore, наступила је са новосадским уметницима и волонтерима у перформансу који је уметнички и критички одговор на чувени слет – „Насупрот ветру – одговор на слет” на Програм ће се наставити до 4. септембра у Дистрикту, а детаљне сатнице и локације четвородневног отварања могу се пронаћи на сајту Калеидоскопа културе kaleidoskopkulture.com. Улаз на све програме отварања је слободан. Саобраћај ће бити затворен до 6. септембра на делу Булевара деспота Стефана, између Моста слободе и Дистрикта, као и у улици између студентског дома Живојин Ћулум и Дистрикта. Забрана паркирања важиће у зони Дистрикта – око кошаркашког терена.

Нови Сад, 1. септембар 2022. годинe