Čitaj mi

POČEO PETI КALEIDOSКOP КULTURE

Peti Кaleidoskop kulture počeo je danas i do 4. septembra će obuhvatiti više od 100 umetničkih programa, na 27 lokacija u novosadskom Distriktu. Publika će pratiti programe otvaranja na izvođačkim i muzičkim scenama, na dve filmske bine, kao i u obnovljenim prostorima u Distriktu, poput Fabrike, Radionice, Biroa, Skladišta, Gvožđare i Lančare, gde je očekuju 22 izložbe, 12 filmskih projekcija, kao i 22 koncerta, različiti performansi, tribine i paneli, koji okupljaju 400 umetnika i umetnica iz 40 zemalja. Otvaranje manifestacije je obeležila jedna od najvećih interaktivnih instalacija u Evropi „Autokorekt” umetničkog kolektiva „Кarakatag” koja se prostire duž 300 kvadratnih metara na fasadi Fabrike. Svojim medijskim sadržajima i kretanjem, sistem robotizovanih mašina i uređaja stvara specifični ples na fasadi, transformišući zgradu Fabrike u scenu. Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju i tom prilikom izrazio je veliko zadovoljstvo što je Кaleidoskop kulture ocenjen kao izuzetan i inovativan program u Evropi i što se uspešno ostvaruju zacrtani ciljevi kulturne politike Novog Sada.

- Možemo samo biti ponosni na ovako kvalitetne sadržaje, ostvarenu međunarodnu saradnju, predstave, performanse i panele koji se održavaju u prostorima u čiju smo adaptaciju uložili mnogo. Oni sada zaista žive svoju svrhu, i drago mi je što je veliko interesovanje za objekte u Distriktu, i evo i ogranak Francuskog instituta u Srbiji, od danas ovde dobija mesto svog delovanja. Promenjena je slika Novog Sada na bolje. Postalo je veoma očigledno da nam je kultura prioritet. Velike su investicije Grada, Države i Evropske unije, i sada naš grad omogućava odlične uslove za umetnost, stavralaštvo, kreativne industrije, a sve je bazirano na principima umrežavanja, sinergije, participativnosti i inovativnosti. Slika našeg grada razvijaće se dalje, a posebno na polju kulture, i drago mi je što ostavljamo legat budućim generacijama, a pre svega jedan otvoren pristup gradske administracije prema svima koji deluju u kulturi, bez obzira na to da li je reč o institucionalnoj, ili vaninstitucionalnoj sceni – naglasio je Dalibor Rožić.

U izvođačkoj umetnosti, prvog dana Кaleidoskopa kulture, dobitnica Gremija, Dobet Gnahore, nastupila je sa novosadskim umetnicima i volonterima u performansu koji je umetnički i kritički odgovor na čuveni slet – „Nasuprot vetru – odgovor na slet” na Program će se nastaviti do 4. septembra u Distriktu, a detaljne satnice i lokacije četvorodnevnog otvaranja mogu se pronaći na sajtu Кaleidoskopa kulture kaleidoskopkulture.com. Ulaz na sve programe otvaranja je slobodan. Saobraćaj će biti zatvoren do 6. septembra na delu Bulevara despota Stefana, između Mosta slobode i Distrikta, kao i u ulici između studentskog doma Živojin Ćulum i Distrikta. Zabrana parkiranja važiće u zoni Distrikta – oko košarkaškog terena.

Novi Sad, 1. septembar 2022. godine