Читај ми

ПОЧЕО МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНОСТИ „RUIDALSUD“

Шеф кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствовао је свечаном отварању међународног фестивала уметности „RuidalSud“ који се одржава под покровитељством Града Новог Сада, а у сарадњи са Удружењем композитора Војводине, Музичком омладином Новог Сада и Културним центром Новог Сада.

- Нови Сад је познат као фестивалски град, град који негује културу и уметност. Веома ми је драго што смо, заједно са градовима у Италији и Аргентини домаћини још једног, новог фестивала који промовише савремену уметност и међународну сарадњу. Сигуран сам да ће овај пројекат допринети разноврсности културних садржаја нашег града и приближити нас титули Европска престоница културе 2021. године- изјавио је Александар Петровић и додао - Желим да се захвалим младим људима који организују Фестивал, као и онима који су га подржали, а свим гостима из иностранства желим успешно учешће на фестивалу и пријатан боравак у Новом Саду.

Фестивал „RuidalSud“ се одржава од 4. до 8. августа, на различитим локацијама у Новом Саду и промовише интеракцију разноврсних грана уметности, иновацију и међународну сарадњу институција. Прва едиција фестивала одржана је прошле године у аргентинском граду Сан Хуан, а у оквиру другог издања Фестивала, новосадска публика ће имати прилику да присуствује предавањима, презентацијама, концертима и креативним радионицама професора и уметника из земље и иностранства. Према речима регионалног организатора Фестивала Доротее Вејиновић „RuidalSud“ има за циљ да покрене и развије истраживања у области уметности, креативност и уметничку продукцију, укључујући и коришћење нових технологија у уметности.

-Фестивал се реализује у оквиру трилатералног пројекта у Аргентини, Италији и Србији и промовише савремену уметност и научне и естетске теорије. Његов значај се огледа и у томе што пружа прилику младим уметницима да промовишу свој рад у земљама које су чланице организације. Одржавање Фестивала на различитим локацијама омогућава и развој комуникације, научних истраживања и друштвену агрегацију- изјавила је Доротеа Вејиновић.

Након церемоније свечаног отварања, у Свечаној сали Градске куће одржан је концерт на ком су наступили Мешовити хор под вођством Тамаре Петијевић и Новосадски дувачки квинтет.

Нови Сад, 4. август 2015. године