Čitaj mi

POČEO MEĐUNARODNI FESTIVAL UMETNOSTI „RUIDALSUD“

Šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je svečanom otvaranju međunarodnog festivala umetnosti „RuidalSud“ koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a u saradnji sa Udruženjem kompozitora Vojvodine, Muzičkom omladinom Novog Sada i Kulturnim centrom Novog Sada.

- Novi Sad je poznat kao festivalski grad, grad koji neguje kulturu i umetnost. Veoma mi je drago što smo, zajedno sa gradovima u Italiji i Argentini domaćini još jednog, novog festivala koji promoviše savremenu umetnost i međunarodnu saradnju. Siguran sam da će ovaj projekat doprineti raznovrsnosti kulturnih sadržaja našeg grada i približiti nas tituli Evropska prestonica kulture 2021. godine- izjavio je Aleksandar Petrović i dodao - Želim da se zahvalim mladim ljudima koji organizuju Festival, kao i onima koji su ga podržali, a svim gostima iz inostranstva želim uspešno učešće na festivalu i prijatan boravak u Novom Sadu.

Festival „RuidalSud“ se održava od 4. do 8. avgusta, na različitim lokacijama u Novom Sadu i promoviše interakciju raznovrsnih grana umetnosti, inovaciju i međunarodnu saradnju institucija. Prva edicija festivala održana je prošle godine u argentinskom gradu San Huan, a u okviru drugog izdanja Festivala, novosadska publika će imati priliku da prisustvuje predavanjima, prezentacijama, koncertima i kreativnim radionicama profesora i umetnika iz zemlje i inostranstva. Prema rečima regionalnog organizatora Festivala Dorotee Vejinović „RuidalSud“ ima za cilj da pokrene i razvije istraživanja u oblasti umetnosti, kreativnost i umetničku produkciju, uključujući i korišćenje novih tehnologija u umetnosti.

-Festival se realizuje u okviru trilateralnog projekta u Argentini, Italiji i Srbiji i promoviše savremenu umetnost i naučne i estetske teorije. Njegov značaj se ogleda i u tome što pruža priliku mladim umetnicima da promovišu svoj rad u zemljama koje su članice organizacije. Održavanje Festivala na različitim lokacijama omogućava i razvoj komunikacije, naučnih istraživanja i društvenu agregaciju- izjavila je Dorotea Vejinović.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, u Svečanoj sali Gradske kuće održan je koncert na kom su nastupili Mešoviti hor pod vođstvom Tamare Petijević i Novosadski duvački kvintet.

Novi Sad, 4. avgust 2015. godine