Читај ми

ПОЧЕО ФРУШКОГОРСКИ ПЛАНИНАРСКИ МАРАТОН

Фрушкогорски планинарски маратон почео је и одвијаће се 22. и 23. априла. Маратон је спортско рекреативна манифестација међународног карактера, коју организује ПСД ''Железничар'' Нови Сад у сарадњи са бројним друштвима, организацијама и установама. Организатори кажу да и нема и има такмичарски карактер, јер су на маратону  сви победници који у задатом року савладају одабрану стазу. За овај 40. маратон припремљено је укупно 19 стаза различите дужине и различитих висинских разлика, почев од оне најкраће од 10,144 километара, са висинском разликом од 472 метара па до оне најдуже од 133,614 километара са висинском разликом од 5.954 метара и све су оне трасиране у брдовитом, шумском појасу Фрушке горе. Такозваном ''старту'' маратона присуствовао је и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвијетићанин.

- Град Нови Сад је поносан на манифестацију као што je Фрушкогорски планинарски маратон која се традиционално одржава већ 40 година и представља једну од најстаријих и најмасовнијих спортских манифестација. Она омогућава спортистима, љубитељима природе и заљубљеницима у Фрушку гору да покажу и докажу себи да могу да се изборе са свим изазовима и физичким напорима. Осим тога, она промовише и здрав однос према животној средини, коју треба да сачувамо од сваке врсте загађења и научимо наша покољења да је воле и чувају- рекао је Огњен Цвjетићанин.

Маратон је и ове године добио сертификат од Светске организације маратона у планини “ИТРА” из Лозане за четири стазе, а то значи да су ове стазе постављене и урађене по светским стандардима и да се на њима могу одржавати квалификационе трке за незванично светско првенство на стази око Мон Блана, чији су старт и циљ у Шамониу у Француској, а стаза се протеже и кроз Швајцарску и Италију.

Нови Сад, 22. април 2017. године