Čitaj mi

POČEO FRUŠKOGORSKI PLANINARSKI MARATON

Fruškogorski planinarski maraton počeo je i odvijaće se 22. i 23. aprila. Maraton je sportsko rekreativna manifestacija međunarodnog karaktera, koju organizuje PSD ''Železničar'' Novi Sad u saradnji sa brojnim društvima, organizacijama i ustanovama. Organizatori kažu da i nema i ima takmičarski karakter, jer su na maratonu  svi pobednici koji u zadatom roku savladaju odabranu stazu. Za ovaj 40. maraton pripremlјeno je ukupno 19 staza različite dužine i različitih visinskih razlika, počev od one najkraće od 10,144 kilometara, sa visinskom razlikom od 472 metara pa do one najduže od 133,614 kilometara sa visinskom razlikom od 5.954 metara i sve su one trasirane u brdovitom, šumskom pojasu Fruške gore. Takozvanom ''startu'' maratona prisustvovao je i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvijetićanin.

- Grad Novi Sad je ponosan na manifestaciju kao što je Fruškogorski planinarski maraton koja se tradicionalno održava već 40 godina i predstavlјa jednu od najstarijih i najmasovnijih sportskih manifestacija. Ona omogućava sportistima, lјubitelјima prirode i zalјublјenicima u Frušku goru da pokažu i dokažu sebi da mogu da se izbore sa svim izazovima i fizičkim naporima. Osim toga, ona promoviše i zdrav odnos prema životnoj sredini, koju treba da sačuvamo od svake vrste zagađenja i naučimo naša pokolјenja da je vole i čuvaju- rekao je Ognjen Cvjetićanin.

Maraton je i ove godine dobio sertifikat od Svetske organizacije maratona u planini “ITRA” iz Lozane za četiri staze, a to znači da su ove staze postavlјene i urađene po svetskim standardima i da se na njima mogu održavati kvalifikacione trke za nezvanično svetsko prvenstvo na stazi oko Mon Blana, čiji su start i cilј u Šamoniu u Francuskoj, a staza se proteže i kroz Švajcarsku i Italiju.

Novi Sad, 22. april 2017. godine