Читај ми

ПОЧЕО 54. „ЛОРИСТ“ НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ

Међународни сајам лова и риболова и Сајам екологије свечано су отворени данас на штанду Изложбе трофеја ловне фауне Републике Србије. Присутне је, том приликом, поздравио заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић истакавши да Град препознаје значај „ЛОРИСТ“- а који поред тога што презентује најновију понуду, производе, престижне експонате и трофеје, представља манифестацију која подстиче едукацију и усавршавање стручњака, покреће важне теме, размену искустава и шири свест о важности очувања животне средине и увођења енергетски ефикасних система.

- На штанду Градске управе за заштиту животне средине посетиоци ће имати прилику да добију детаљне информације у вези са пројектом замене столарије како би обезбедили већу уштеду енергије у својим домовима. Град је ове године за пројекте повећања енергетске ефикасности обезбедио преко 70 милиона динара. Позивам заинтересоване грађане да конкуришу до краја месеца и обезбеде себи 50 посто средстава за унапређење енергетске ефикасности својих домова- изјавио је Милан Ђурић и додао – Такође, важно је да искористимо овакве догађаје за едукацију деце. Да их научимо зашто је наша обавеза да чувамо и унапређујемо животну средину. Управо то је један од главних циљева Градске управе за заштиту животне средине на чијем ће штанду бити одржане радионице за децу основношколског узраста на тему правилног управљања отпадом, као и интерактивна игра на тему разврставања отпада.

Част да ове године отвори сајмове, припала је председнику Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Иштвану Пастору који је рекао да је „ЛОРИСТ“ једна од најзначајнијих манифестација Новосадског сајма.

- То потврђује више од пола века трајања и то због снаге науке и сајамске привреде. Раније, овај сајам је био посвећен лову и риболову као хобијима, ту смо проводили породичне дане у лепом амбијенту. Сада је прерастао у манифестацију где су лов и риболов мање питање забаве, већ ствар екологије и управљања ресурсима. На сваком штанду овде су присутни људи из науке и са правом треба да будемо поносни на спој између науке и газдовања, науке и јавног сектора – истакао је Иштван Пастор.

Овогодишњи „ЛОРИСТ“, окупља око 100 излагача из Србије, Мађарске, БиХ и Аустрије. Уз изложбену поставку у халама и на отвореном делу Сајмишта, организоване су и стручне активности, радионице, едукације, а излагачи најављују и бројне занимљивости, такмичења и атракције. За посетиоце са купљеним улазницама, Новосадски сајам је у сарадњи са излагачима организовао Поклон-игру са вредним наградама. Сајмови трају до недеље, 2. октобра, а радно време је од 10 до 19 часова.

Нови Сад, 28. септембар 2022. годинe