Čitaj mi

POČEO 54. „LORIST“ NA NOVOSADSKOM SAJMU

Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije svečano su otvoreni danas na štandu Izložbe trofeja lovne faune Republike Srbije. Prisutne je, tom prilikom, pozdravio zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić istakavši da Grad prepoznaje značaj „LORIST“- a koji pored toga što prezentuje najnoviju ponudu, proizvode, prestižne eksponate i trofeje, predstavlјa manifestaciju koja podstiče edukaciju i usavršavanje stručnjaka, pokreće važne teme, razmenu iskustava i širi svest o važnosti očuvanja životne sredine i uvođenja energetski efikasnih sistema.

- Na štandu Gradske uprave za zaštitu životne sredine posetioci će imati priliku da dobiju detalјne informacije u vezi sa projektom zamene stolarije kako bi obezbedili veću uštedu energije u svojim domovima. Grad je ove godine za projekte povećanja energetske efikasnosti obezbedio preko 70 miliona dinara. Pozivam zainteresovane građane da konkurišu do kraja meseca i obezbede sebi 50 posto sredstava za unapređenje energetske efikasnosti svojih domova- izjavio je Milan Đurić i dodao – Takođe, važno je da iskoristimo ovakve događaje za edukaciju dece. Da ih naučimo zašto je naša obaveza da čuvamo i unapređujemo životnu sredinu. Upravo to je jedan od glavnih cilјeva Gradske uprave za zaštitu životne sredine na čijem će štandu biti održane radionice za decu osnovnoškolskog uzrasta na temu pravilnog upravlјanja otpadom, kao i interaktivna igra na temu razvrstavanja otpada.

Čast da ove godine otvori sajmove, pripala je predsedniku Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Ištvanu Pastoru koji je rekao da je „LORIST“ jedna od najznačajnijih manifestacija Novosadskog sajma.

- To potvrđuje više od pola veka trajanja i to zbog snage nauke i sajamske privrede. Ranije, ovaj sajam je bio posvećen lovu i ribolovu kao hobijima, tu smo provodili porodične dane u lepom ambijentu. Sada je prerastao u manifestaciju gde su lov i ribolov manje pitanje zabave, već stvar ekologije i upravlјanja resursima. Na svakom štandu ovde su prisutni lјudi iz nauke i sa pravom treba da budemo ponosni na spoj između nauke i gazdovanja, nauke i javnog sektora – istakao je Ištvan Pastor.

Ovogodišnji „LORIST“, okuplјa oko 100 izlagača iz Srbije, Mađarske, BiH i Austrije. Uz izložbenu postavku u halama i na otvorenom delu Sajmišta, organizovane su i stručne aktivnosti, radionice, edukacije, a izlagači najavlјuju i brojne zanimlјivosti, takmičenja i atrakcije. Za posetioce sa kuplјenim ulaznicama, Novosadski sajam je u saradnji sa izlagačima organizovao Poklon-igru sa vrednim nagradama. Sajmovi traju do nedelјe, 2. oktobra, a radno vreme je od 10 do 19 časova.

Novi Sad, 28. septembar 2022. godine