Читај ми

ПОЧЕЛО ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У МАЧЕВАЊУ

 

Европско првенство у мачевању за сениоре које се одржава од 16. до 21. јуна у Новом Саду, у организацији Мачевалачког савеза Србије, а под покровитељством Републике Србије, Аутономне Покрајине Војводине и Града Новог Сада отворено је данас у Малој сали СПЦ “Војводина“. Церемонији свечаног отварања присуствовао је члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, заједно са министром омладине и спорта Вањом Удовичићем, покрајинским секретаром за спорт и омладину Владимиром Батезом, председником Европске мачевалачке федерације  Станиславом Поздњаковим, генералним секретаром Међународне федерације мачевања Емануелом Кациадакисом и председником Мачевалачког савеза Србије Дејаном Руским.

- Имамо част да данас отворимо најбројнији Европски шампионат у историји овог такмичења. Међу 447 такмичара који су овим поводом стигли, из 38 земаља у наш град налазе се и олимпијски шампиони, као и они који су стекли титуле најбољих мачеваоца Европе и света. Град препознаје како спортски тако и привредни значај ове манифестације и зато смо је и подржали - изјавио је Огњен Цвјетићанин и свим такмичарима пожелео успех, а гостима и пријатан боравак у Новом Саду.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је изразио уверење да ће Србија бити, сјајан домаћин свим такмичарима, и оправдати поверење које јој је указано.

-Захваљујем се свима на труду и енергији коју су уложили како би ово првенство померило стандарде и сви учесници и посетиоци имали најбоље услове. Желим пуно среће свим такмичарима, а надам се да ће поред спортских витешких борби које доноси мачевање, и спортских успеха, сви који су дошли у Нови Сад понети најлепше успомене из Србије, земље спорта – рекао је министар Удовичић

Европско првенство у мачевању за сениоре биће у знаку прославе 90 година од оснивања Мачевалачког савеза Србије. На првенству учествује 88 екипа са 447 такмичара, из 38 земаља. Србију ће на првенству представљати 22 такмичара у мушкој и женској индивидуалној и екипној конкуренцији, у дисциплинама флорет, сабља и мач.

Нови Сад, 16. јун 2018. године