Čitaj mi

POČELO EVROPSKO PRVENSTVO U MAČEVANjU

Evropsko prvenstvo u mačevanju za seniore koje se održava od 16. do 21. juna u Novom Sadu, u organizaciji Mačevalačkog saveza Srbije, a pod pokroviteljstvom Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada otvoreno je danas u Maloj sali SPC “Vojvodina“. Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, zajedno sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu Vladimirom Batezom, predsednikom Evropske mačevalačke federacije Stanislavom Pozdnjakovim, generalnim sekretarom Međunarodne federacije mačevanja Emanuelom Kaciadakisom i predsednikom Mačevalačkog saveza Srbije Dejanom Ruskim.

- Imamo čast da danas otvorimo najbrojniji Evropski šampionat u istoriji ovog takmičenja. Među 447 takmičara koji su ovim povodom stigli, iz 38 zemalja u naš grad nalaze se i olimpijski šampioni, kao i oni koji su stekli titule najboljih mačevaoca Evrope i sveta. Grad prepoznaje kako sportski tako i privredni značaj ove manifestacije i zato smo je i podržali - izjavio je Ognjen Cvjetićanin i svim takmičarima poželeo uspeh, a gostima i prijatan boravak u Novom Sadu.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je izrazio uverenje da će Srbija biti, sjajan domaćin svim takmičarima, i opravdati poverenje koje joj je ukazano.

-Zahvaljujem se svima na trudu i energiji koju su uložili kako bi ovo prvenstvo pomerilo standarde i svi učesnici i posetioci imali najbolje uslove. Želim puno sreće svim takmičarima, a nadam se da će pored sportskih viteških borbi koje donosi mačevanje, i sportskih uspeha, svi koji su došli u Novi Sad poneti najlepše uspomene iz Srbije, zemlje sporta – rekao je ministar Udovičić

Evropsko prvenstvo u mačevanju za seniore biće u znaku proslave 90 godina od osnivanja Mačevalačkog saveza Srbije. Na prvenstvu učestvuje 88 ekipa sa 447 takmičara, iz 38 zemalja. Srbiju će na prvenstvu predstavljati 22 takmičara u muškoj i ženskoj individualnoj i ekipnoj konkurenciji, u disciplinama floret, sablja i mač.

Novi Sad, 16. jun 2018. godine