Читај ми

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ БУНАРА НА ИЗВОРИШТУ “ШТРАНД”

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишао је бунар БХД1 на изворишту воде „Штранд“ на Сунчаном кеју где су почели радови на његовој санацији. ЈКП „Водовод и канализација“, након готово 13 година, започело је рехабилитацију тог изворишта, чиме ће бити постигнуто повећање капацитета сирове и прерађене воде и самим тим ће се допринети стабилнијем водоснабдевању у будућности.

- ЈКП „Водовод и канализација“, вероватно најснажније јавно предузеће у комуналном систему града, наставља константно улагање у реконструкцију, обнову и очување свих наших изворишта воде и бунара који снабдевају Новосађане и привреду града пијаћом водом. Данас смо обишли радове на најстаријем бунару у граду, направљеном 1961. године, на изворишту „Штранд“. Обилазили смо прошле године Ратно острво где су реконструисана два бунара, а договор је да у наредним годинама реконструишемо по два изворишта годишње и то тако да једно финансира „Водовод и канализација“ из сопствених средстава, а друго Град из капиталних субвенција. Тим темпом, односно континуираном реконструкцијом, моћи ће да буде испоручена довољна количина пијаће воде и у оном најударнијем, летњем, периоду. Паралелно са тим, очекује нас комплетна реконструкција канализационе мреже Лимана 1 и 2, за шта је новац већ обезбеђен путем пројекта „Чиста Србија“ - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Директор ЈКП „Водовод и канализација“ Гвозден Перковић истакао је да је извођач радова немачка компанија „ПСТ Бохр“, те да вредност инвестиције износи близу 85 милиона динара, што је издвојено из сопствених средстава предузећа.

Почетком децембра протекле године извршене су припреме за санацију бунара, а радови чије окончање је планирано за око пола године, подразумевају утискивање нових дренова од квалитетнијег материјала што ће допринети да са садашњих 30 литара у секунди бунар достигне капацитет од око 100 литара у секунди. Такође, одржавање бунара ће тиме бити олакшано, а биће му продужен и век трајања.

Нови Сад, 12. јануар 2022. године