Čitaj mi

POČELI RADOVI NA SANACIJI BUNARA NA IZVORIŠTU “ŠTRAND”

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je bunar BHD1 na izvorištu vode „Štrand“ na Sunčanom keju gde su počeli radovi na njegovoj sanaciji. JKP „Vodovod i kanalizacija“, nakon gotovo 13 godina, započelo je rehabilitaciju tog izvorišta, čime će biti postignuto povećanje kapaciteta sirove i prerađene vode i samim tim će se doprineti stabilnijem vodosnabdevanju u budućnosti.

- JKP „Vodovod i kanalizacija“, verovatno najsnažnije javno preduzeće u komunalnom sistemu grada, nastavlјa konstantno ulaganje u rekonstrukciju, obnovu i očuvanje svih naših izvorišta vode i bunara koji snabdevaju Novosađane i privredu grada pijaćom vodom. Danas smo obišli radove na najstarijem bunaru u gradu, napravlјenom 1961. godine, na izvorištu „Štrand“. Obilazili smo prošle godine Ratno ostrvo gde su rekonstruisana dva bunara, a dogovor je da u narednim godinama rekonstruišemo po dva izvorišta godišnje i to tako da jedno finansira „Vodovod i kanalizacija“ iz sopstvenih sredstava, a drugo Grad iz kapitalnih subvencija. Tim tempom, odnosno kontinuiranom rekonstrukcijom, moći će da bude isporučena dovolјna količina pijaće vode i u onom najudarnijem, letnjem, periodu. Paralelno sa tim, očekuje nas kompletna rekonstrukcija kanalizacione mreže Limana 1 i 2, za šta je novac već obezbeđen putem projekta „Čista Srbija“ - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković istakao je da je izvođač radova nemačka kompanija „PST Bohr“, te da vrednost investicije iznosi blizu 85 miliona dinara, što je izdvojeno iz sopstvenih sredstava preduzeća.

Početkom decembra protekle godine izvršene su pripreme za sanaciju bunara, a radovi čije okončanje je planirano za oko pola godine, podrazumevaju utiskivanje novih drenova od kvalitetnijeg materijala što će doprineti da sa sadašnjih 30 litara u sekundi bunar dostigne kapacitet od oko 100 litara u sekundi. Takođe, održavanje bunara će time biti olakšano, a biće mu produžen i vek trajanja.

Novi Sad, 12. januar 2022. godine