Читај ми

ПОЧЕЛИ ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ

Помоћник градоначелника Новог Сада Вања Вученовић поздравио је присутне на отварању манифестације "Дани словенске писмености", коју организује Град Нови Сад у сарадњи са Културним центром Новог Сада. Манифестација представља збир три јубиларне године у којима словенске земље заједно са Ватиканом, обележавају 1150 година од почетка мисије Ћирила и Методија.

- Желим да се захвалим организаторима који су поред свих недаћа које су нас задесиле, пронашли снаге да ову манифестацију која има и хуманитарни карактер организују и да тако на прави начин обележе значајан јубилеј за све словенске народе - изјавио је помоћник градоначелника Вања Вученовић и додао - „Дани словенске писмености“ нас уче о нашој историји, култури, и традицији, али и о томе како да традицију градимо, да  будемо бољи и да на тај начин чувамо свој идентитет, који је јединствен и којег не треба да се стидимо.

У оквиру програма свечаног отварања наступио је ансамбл "Ренесанс", који је својим концертом представио део средњовековне, ренесансне и традиционалне музике балканских народа, а затим је уследила балканска премијера чешког филма „Ћирило и Методије: Апостоли Словена". Чешки продуцент, Виктор Криштов, чији је филм премијерно приказан, рекао је да му је част што је позван у Србију, а потом је објаснио да су посетиоци на платну имали прилику да виде настанак писма у Визнтији, као и његово развијање у Моравији.

Трећа секретарка и шефица Конзуларног одељења Амбасаде Чешке, Вероника Сењукова, изразила је жаљење због природне катастрофе која је последњих дана погодила Србију, и додала да ће Чешка, у складу са могућностима помоћи српском народу.

-Мислим да је ово један врло значајан моменат и сходно томе и гледамо филм који се бави двојицом најзначајнијих људи, коју су нам помогли да разумемо једни друге. Млади људи у Србији ових дана показали су праву поруку хришћанства,  коју су ширили Ћирило и Методије –  истакла је Вероника Сењукова.

Током трајања манифестације „Дани словенске писмености“ суграђани ће кроз низ програма имати прилику да се упознају са садржајима везаним за словенску писменост и културу, а посебан програм припремљен је за најмлађе. Манифестација ће трајати  до 31. маја.

Нови Сад, 25. мај 2014. године