Čitaj mi

POČELI DANI SLOVENSKE PISMENOSTI

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović pozdravio je prisutne na otvaranju manifestacije "Dani slovenske pismenosti", koju organizuje Grad Novi Sad u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada. Manifestacija predstavlja zbir tri jubilarne godine u kojima slovenske zemlje zajedno sa Vatikanom, obeležavaju 1150 godina od početka misije Ćirila i Metodija.

- Želim da se zahvalim organizatorima koji su pored svih nedaća koje su nas zadesile, pronašli snage da ovu manifestaciju koja ima i humanitarni karakter organizuju i da tako na pravi način obeleže značajan jubilej za sve slovenske narode - izjavio je pomoćnik gradonačelnika Vanja Vučenović i dodao - „Dani slovenske pismenosti“ nas uče o našoj istoriji, kulturi, i tradiciji, ali i o tome kako da tradiciju gradimo, da  budemo bolji i da na taj način čuvamo svoj identitet, koji je jedinstven i kojeg ne treba da se stidimo.

U okviru programa svečanog otvaranja nastupio je ansambl "Renesans", koji je svojim koncertom predstavio deo srednjovekovne, renesansne i tradicionalne muzike balkanskih naroda, a zatim je usledila balkanska premijera češkog filma „Ćirilo i Metodije: Apostoli Slovena". Češki producent, Viktor Krištov, čiji je film premijerno prikazan, rekao je da mu je čast što je pozvan u Srbiju, a potom je objasnio da su posetioci na platnu imali priliku da vide nastanak pisma u Vizntiji, kao i njegovo razvijanje u Moraviji.

Treća sekretarka i šefica Konzularnog odeljenja Ambasade Češke, Veronika Senjukova, izrazila je žaljenje zbog prirodne katastrofe koja je poslednjih dana pogodila Srbiju, i dodala da će Češka, u skladu sa mogućnostima pomoći srpskom narodu.

-Mislim da je ovo jedan vrlo značajan momenat i shodno tome i gledamo film koji se bavi dvojicom najznačajnijih ljudi, koju su nam pomogli da razumemo jedni druge. Mladi ljudi u Srbiji ovih dana pokazali su pravu poruku hrišćanstva,  koju su širili Ćirilo i Metodije –  istakla je Veronika Senjukova.

Tokom trajanja manifestacije „Dani slovenske pismenosti“ sugrađani će kroz niz programa imati priliku da se upoznaju sa sadržajima vezanim za slovensku pismenost i kulturu, a poseban program pripremljen je za najmlađe. Manifestacija će trajati  do 31. maja.

Novi Sad, 25. maj 2014. godine