Читај ми

ПОЧЕЛЕ НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић отворио је Међународни фестивал уметничке музике – Новосадске музичке свечаности који организује Музичка омладина Новог Сада, под генералним покровитељством Града Новог Сада.

- Новосадске музичке свечаности су најзначајнији фестивал уметничке, озбиљне музике, и то не само у Новом Саду, већ можда и у целој земљи, који јасно и конкретно доприноси јачању културних капацитета нашег града. Јасно је опредељење Града Новог Сад да и у наредном периоду на путу ка титули Европске престонице културе подржава најквалитетније пројекте у култури, а прави пример и светионик свега најбољег у овој области јесте управо „Номус“. Желим да захвалим представнцима Музичке омладине Новог Сада на изузетном деценијском залагању у погледу изградње овог изузетног фестивала, који је на понос свих нас Новосађана и целокупне културне јавности- рекао је Вања Вученовић.

Након церемоније свечаног отварања уследио је наступ Фестивалског оркестра „Номус“ под  уметничким вођством диригента и виолончелисте Иштвана Варге, а изведена су дела Волфганга Амадеуса Моцарта и Алфреда Шниткеа. Том приликом наступила је и  јужнокорејска пијанисткиња Јеол Еум Сон.

На програму Фестивала „Номус“ који траје до 22. априла публика ће бити у могућности да чује концерте Војвођанског симфонијског оркестра, Београдске филхармоније, Камерног оркестра „Франц Лист” из Мађарске, Квартета саксофона „Сигнум” из Немачке, Квинтета Стејси Кент из САД –a и Француских дувача.

 

Нови Сад, 15. април 2016. године