Čitaj mi

POČELE NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović otvorio je Međunarodni festival umetničke muzike – Novosadske muzičke svečanosti koji organizuje Muzička omladina Novog Sada, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

- Novosadske muzičke svečanosti su najznačajniji festival umetničke, ozbiljne muzike, i to ne samo u Novom Sadu, već možda i u celoj zemlji, koji jasno i konkretno doprinosi jačanju kulturnih kapaciteta našeg grada. Jasno je opredeljenje Grada Novog Sad da i u narednom periodu na putu ka tituli Evropske prestonice kulture podržava najkvalitetnije projekte u kulturi, a pravi primer i svetionik svega najboljeg u ovoj oblasti jeste upravo „Nomus“. Želim da zahvalim predstavncima Muzičke omladine Novog Sada na izuzetnom decenijskom zalaganju u pogledu izgradnje ovog izuzetnog festivala, koji je na ponos svih nas Novosađana i celokupne kulturne javnosti- rekao je Vanja Vučenović.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja usledio je nastup Festivalskog orkestra „Nomus“ pod  umetničkim vođstvom dirigenta i violončeliste Ištvana Varge, a izvedena su dela Volfganga Amadeusa Mocarta i Alfreda Šnitkea. Tom prilikom nastupila je i  južnokorejska pijanistkinja Jeol Eum Son.

Na programu Festivala „Nomus“ koji traje do 22. aprila publika će biti u mogućnosti da čuje koncerte Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Beogradske filharmonije, Kamernog orkestra „Franc List” iz Mađarske, Kvarteta saksofona „Signum” iz Nemačke, Kvinteta Stejsi Kent iz SAD –a i Francuskih duvača.

 

Novi Sad, 15. april 2016. godine